Afbeelding
Theo Beumer

Ook Piet Paulusma kan afgelasting skeelerronde niet voorkomen

21 juli 2019 om 09:18 Sport

OTTERLO Voor de derde keer in 33 jaar werd de skeelerronde In Otterlo geteisterd door de regen. Het was een primeur dat het evenement door de weersomstandigheden moest worden gestaakt. Zelfs weerman Piet Paulusma kon dat niet voor komen.

Wim van Kessel

Buienradar.nl werd op deze qua weer zeer onvoorspelbare zaterdag continu geraadpleegd in Otterlo. ,,In de loop van de morgen belde hoofdscheidsrechter Tolinda de Vries met het voorstel de ronde af te gelasten. Daar gingen wij niet akkoord mee. Wij wilden toch tot 15.00 uur wachten. Wij hebben met z'n allen er ontzettend veel uur ingestoken. Hadden toch de hoop dat het weer beter zou worden'', keek Rob Hummelen terug.

De bekende weerman Piet Paulusma werd ook om het half uur gebeld. ,,Die gaf aan dat het vanaf 18.00 uur droog zou blijven'', ging de voorzitter van de stichting Skeelersport Otterlo verder. Dat betekende wel dat het tijdstip van de marathon van de vrouwen en mannen werd opgeschoven. Daarvoor stonden de huldigingen op het programma. De wedstrijden om de gouden Luctra skeeler werden gecanceld. ,,Dat risico wilden wij niet nemen'', stelde Hummelen, die bekende wel een traantje te hebben gelaten.

Maar waar de voormalige weerman van Het Hart van Nederland regen en onweer had voorspeld rond het originele starttijd stip van 16.30 uur, scheen toen de zon vol uit op. ,,Misschien hebben wij wel de wedstrijden om de gouden Luctra skeeler te vroeg afgelast'', baalde Hummelen toen. Dat werd nog eens versterkt nadat Kjeld Nuis na zijn helikoptervlucht zelf bij de organisatie voorstelde toch te willen rijden. Even was de hoop de wedstrijden tussen de bekende schaatsers toch te laten doorgaan. Maar al snel werd duidelijk dat de klinkers op de Dorpsstraat/Kerklaan nog niet allemaal opgedroogd waren. ,,Dat risico ga ik niet nemen'', liet ook de wereldrecordhouder schaatsen weten.

VOORSPELLING Uiteindelijk bleef het, in tegenstelling tot de voorspelling van Paulusma, tot ongeveer 18.30 uur droog. Een forse onweersbui maakte een einde aan de race bij de marathon van de vrouwen en aan de skeelerronde. ,,Heel teleurstellend'', oordeelde Rob Hummelen. ,,Dit lag toch al in de lijn van de laatste week. Er waren veel zaken die voor een negatieve energie zorgden.''

Met Kjeld Nuis en Patrick Roest leek Hummelen en zijn organisatie de twee beste schaatsers op de aardbol te hebben vastgelegd. Daarnaast werd ook de Canadese schaatsploeg op het laatste moment gecontracteerd. Hummelen was vrijdag nog afgereisd naar Wyns, waar men voor een trainingskamp bivakkeert, om skate materiaal te brengen en mee te ontbijten.

Maar gaande de week meldde Patrick Roest zich af. ,,Dat verbaasde mij niet. Ik miste al het enthousiasme'', liet Hummelen weten. Ook Nuis was een twijfelgeval. Die had koorts gekregen na zijn verblijf in de Tour de France. De smeekbeden van Hummelen werden gehoord. Met een doos vol paracetamol was hij toch aanwezig. Verder hadden Bianca Roseboom en Ronald Mulder zich vanwege opgelopen blessures bij het WK in Barcelona afgemeld.

FANS Hoewel Kjeld Nuis dan niet in actie kwam, nam Nuis alle tijd met alles en iedereen op de foto te gaan. Zeker zijn vrouwelijke fans lieten deze kans niet lopen. Ook Desiree Meulemans, de partner van burgemeester René Verhulst, liet zich vastleggen.

,,Mooi dat het publiek hun helden zo kan zien'', merkte de burgemeester op. ,,Net als de wielrenners onlangs bij het NK, zijn ze heel benaderbaar. Als sportliefhebber vind ik deze skeelerronde heef gaaf. Ik zie een bezoek hier zeker niet als werk. Al voordat ik naar Ede kwam, kende ik de skeelerronde. Het is een begrip. De organisatie staat als een klok. Goed is ook dat ze een beroep kunnen doen op trouwe sponsors. Dit evenement zorgt ook voor een uitstraling van Ede.'' Goed voor de 'image of Ede' zoals Verhulst graag via social media laat weten.

De (sportieve) burgemeester zat ook heel ontspannen op het podium met diverse andere sporters, die allemaal in het zonnetje werden gezet. Eerst de Canadese Ivanie Blondin, vooral bekend van de massastart. Vervolgens Valerie Maltais (shorttrack), Simon Koots (schaatstalent) en het restant van de Canadese ploeg die volgens Hummelen eerst twaalf uur in het vliegtuig en twee uur in de bus hadden gezeten, om in Otterlo aanwezig te zijn.

Vervolgens schaatstalent Marijke Groeneveld, die op het laatste moment als vervanger van de geblesseerde Bianca Roseboom was opgeroepen. Joy Beune, volgens velen het grootste schaatstalent, werd ook in het zonnetje gezet. Natuurlijk waren ook de 'stamgasten' Ronald en Michel Mulder van de partij. Het hardste applaus was er voor Jorien ter Mors en Kjeld Nuis.

EDESE IJSVERENIGING De Edese IJsvereniging, voor het tweede jaar ook nauw betrokken bij het evenement, kreeg ook haar podium. Voorzitter Jan Vellinga liet weten dat alle toppers ooit zijn begonnen bij hun eigen vereniging. Jan Hein Verhoeff en Jasmijn Hiddink bij het schaatsen en dezelfde Hiddink en Chaim Boer bij het inline skaten werden gehuldigd als clubkampioen. En dat ook de Edese IJsvereniging talenten kan afleveren, bewijst Marit van Beijnum. Zij behoort inmiddels tot de top in haar leeftijdscategorie en is ook een vaste klant in de nationale selectie.

Terug naar Rob Hummelen, die lang in het crisis centrum zat, en tot drie keer toe zijn compleet lege telefoon moest opladen. ,,Het was niet alleen vandaag, maar al de hele week chaotisch. Diverse inline skaters belden deze week op, dat zij, net als de bekende schaatsers, ook een vergoeding wilden. Zij realiseren zich niet dat als er geen bekende schaatsers zijn, er veel minder publiek komt. En dan net als in veel andere plaatsen de skeelerronde dood bloed. Ondanks het slechte weer, was hier vandaag ook weer veel publiek.''

Dat doodbloeden wil Hummelen voor Otterlo voorkomen. ,,Eerlijk gezegd kost het wel steeds meer energie. Ik had er al aan gedacht om afscheid te nemen. Maar op deze manier wil je dat niet. Dat ik achteraf allerlei app'jes krijg van een Nuis en Mulder dat ze het toch mooi vonden en graag willen terugkomen, doet mij goed. Dat neemt iets van mijn teleurstelling weg.''

Het publiek kan dus rekenen op een vierendertigste editie van de skeelerronde van Otterlo. En hopelijk hoeft Piet Paulusma dan niet geraadpleegd te worden.

Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie
advertentie