Afbeelding
import

´Gedwongen einde van een tijdperk'

28 november 2017 om 12:29 Nieuws

BARNEVELD Een ingrijpende verandering op Harselaar-Oost: NL Truck verhuist deze week definitief naar het voormalige pand van firma Van Reenen. ,,Jammer dat we moeten vertrekken, want het is mijn geboortegrond. Maar aan de andere kant is dit wel een mooie oplossing", stelt eigenaar Lucas de Kruyk.

Edward Doelman

De ondernemer heeft dus gemengde gevoelens over de verhuizing. Die begon zaterdag, maandag werd een groot deel van de trucks naar de nieuwe locatie aan de Energieweg gereden. De Kruyk verwacht dat hij volgende week helemaal over is. ,,Dan komt er toch enigszins gedwongen een einde aan een tijdperk."

Hij doelt op de historie die de familie De Kruyk heeft met het complex aan de Baron van Nagellstraat 91. De opa van Lucas en vader Arie de Kruyk startten in 1964 in Scherpenzeel met de handel in gebruikte vrachtwagens. Dat was al snel een succes: In 1969 verkaste De Kruyk Trucks, later omgedoopt tot NL Truck, als één van de eerste bedrijven naar Harselaar. ,,Aan de Baron van Nagellstraat stond vroeger nog een woonhuis, waar mijn ouders woonden. Ik ben geboren op de zaak. Dat maakt het toch wel spijtig dat we nu moeten vertrekken."

 

WEGVERBREDING Maar volgens Lucas de Kruyk zit er niets anders op vanwege de realisatie van de Harselaartunnel. De gemeente wil om die reden ook de Baron van Nagellstraat verbreden en het kruispunt met de Energieweg en Harselaarseweg aanpakken. Dat heeft ook consequenties voor het aangrenzende fietspad dat aan de zijde van de Energieweg ligt. Om ruimte te maken voor een nieuw fietspad, moeten aangrenzende bedrijven zo'n vijf meter van hun bedrijfsterrein inleveren. De Kruyk: ,,Ik heb in het verleden over dat proces ook wel eens mijn zegje gedaan in de krant, maar de gemeente heeft dat uiteindelijk netjes afgerond. Dat wil ik graag benadrukken. Maar ja, die wegverbreding leidde wel tot deze verhuizing."

De Kruyk anticipeerde nadat transportbedrijf Van Reenen vorig jaar zomer bekendmaakte een nieuw pand te bouwen op Harselaar-Zuid. Hij nam het complex dat Van Reenen achterliet over. ,,De ruimte die de gemeente nodig heeft voor het verbreden van de weg, zou ons bedrijf verder belemmeren. De trucks die we inkopen en weer verkopen nemen simpelweg best wat ruimte in. Met NL Truck hebben we zo'n 120 eenheden." Vanaf volgende week zijn die trucks voortaan dus te vinden aan de Energieweg. Betekent de verhuizing dat NL Truck flink zal groeien? De Kruyk heeft op de nieuwe plek beduidend meer ruimte tot zijn beschikking. ,,Het complex is inderdaad groter, maar de opslagruimtes verhuren we aan andere partijen. Die heeft NL Truck natuurlijk niet nodig. We gaan niet ineens onze werkwijze omgooien", benadrukt de ondernemer.

ISLAMITISCHE STAAT NL Truck koopt gebruikte vrachtwagens op, pleegt waar nodig noodzakelijk onderhoud en verkoopt die vervolgens aan een derde partij. Die handel strekt zich tot ver buiten de landsgrenzen uit. De Kruyk verkoopt zijn vrachtwagens over de hele wereld. ,,We doen vooral zaken met bedrijven uit het Midden-Oosten, delen van Afrika en Oost-Europese landen als Roemenie, Hongarije en de Baltische staten. Jaarlijks verhandelen we er vier- tot vijfhonderd." De afgelopen jaren was er in die contreien regelmatig onrust. ,,Het gevaar van IS en de politieke instabiliteit in diverse landen in het Midden-Oosten en Afrika; daar hebben we toch wel last van", erkent De Kruyk. Hij verwacht dan ook niet dat NL Truck de komende jaren hard verder zal groeien op de nieuwe plek. ,,Natuurlijk is een stukje groei altijd de ambitie, maar ik verwacht dat we ook op de nieuwe locatie met ongeveer dezelfde aantallen zullen werken", voorziet De Kruyk. ,,We willen vooral onze handel voortzetten."

De rest van de bedrijfsruimte aan de Baron van Nagellstraat die De Kruyk achterlaat, gaat gebruikt worden door buurman Bakker Bedrijfswagens, dat eveneens grond moet inleveren met het oog op realisatie van de Harselaartunnel. ,,Zij kunnen aan hun achterzijde dus wat uitbreiden, maar hoe dat precies zal uitpakken is nog niet duidelijk. Daar ga ik verder ook niet over. Wij concentreren ons liever op onze verhuizing."

 

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie
advertentie