Afbeelding
Pauw Media

Carl Koetsier: ´Zie ons maar als waakhond op de achtergrond´

7 september 2014 om 21:04 lokaal

BARNEVELD ,,Noem ons een waakhond op de achtergrond, een partij die niet op de barricades klimt, maar wel de vinger op de zere plek legt wanneer dat nodig is." Aan het woord is Carl Koetsier (47), de nieuwe voorzitter van Plaatselijk Belang Barneveld. ,,Verwacht van mij niet een compleet andere koers, wel wil ik meer contact met 'de' Barnevelder, daar doen we het immers voor."

Door Wouter van Dijk

De komst van een huisartsenpost naar Barneveld door middel van een handtekeningenactie, een discussie over ruimere openstelling van het politiebureau, aanpak van het probleem dat mensen bij de begraafplaats buiten moeten wachten voor het condoleren of aandacht voor een groene zone tussen Barneveld-Noord en Harselaar. Het zijn enkele voorbeelden die Plaatselijk Belang Barneveld als 'wapenfeit' op haar lijstje heeft staan. Nadat de belangenvereniging de onderwerpen aan de kaak stelde, volgden politieke of maatschappelijke discussies, met een actie als gevolg. ,,Daar zijn we best trots op", zegt Koetsier, zijn woorden zorgvuldig afwegend. ,,Het illustreert ook meteen waar we als Plaatselijk Belang in onze ogen voor staan: het aanzwengelen van maatschappelijke discussies die het algemeen belang dienen, zonder politieke boodschap."

Het is een soort missie, vindt hij. ,,Waarbij we vaak moeten zoeken naar de juiste toon en de juiste keuzes. Natuurlijk worden de discussies vaak politiek, maar tegen die tijd hebben wij onze handen er al vanaf getrokken. Zodra ons signaal wordt opgepakt, hebben wij onze taak gedaan." Dat die aanpak compleet anders is dan bijvoorbeeld het actieve en politiek actuele beleid van Plaatselijk Belang Voorthuizen, erkent Koetsier. ,,Maar wij zijn dan ook een heel ander soort club. Wij hebben, zoals in Voorthuizen, geen duizenden leden achter ons. Wij fungeren niet als 'de spreekbuis' namens het dorp. Barneveld is ook gewoon een ander soort dorp, de verschillende groepen zorgen voor minder cohesie. Daarom is het ook soms een beetje zoeken naar de juiste toon en de juiste keuze. Kijk, we kunnen overal onze mening wel over hebben, maar de vraag is of je dat moet willen. Neem als voorbeeld de Harselaartunnel, een ingewikkeld politiek dossier. We hebben bewust gekozen ons daar niet in te mengen."

Wel weer bijvoorbeeld in het plan van de gemeente om oude bomen te kappen in het Roekenbos, om deze tunnel mogelijk te maken. ,,Kijk, als we merken dat er onderwerpen zijn waarover in het dorp veel gepraat wordt, maar waar de politiek weinig aandacht voor heeft, dan komen wij in actie, in dit geval middels een brief op hoge poten richting het college. Nu de bomenkap politiek is opgepakt, is ons punt gemaakt." Openbaar groen is sowieso snel een aandachtspunt voor Plaatselijk Belang. ,,Zo kijken we ook altijd kritisch naar bomenkap in het Schaffelaarsebos en hadden we een duidelijke mening over de 'kaalslag', waarbij struiken in wijken moesten plaatsmaken voor gras. Ook dat soort zaken, uitstraling van het dorp, raken het algemeen belang." Het is ook niet voor niets dat de belangenvereniging zich, samen met Oud Barneveld, inzet voor uitreiking van de jaarlijkse pluim, een stimuleringsprijs voor bewoners die een historisch pand renoveren en in stand houden en daarnaast een 'groene' variant voor mensen die initiatieven nemen ter behoud van openbaar groen.

Meer groen op het Raadhuisplein zou volgens hem ook niet misstaan. ,,We pleiten al jaren voor terugkeer van bomen op dat stenen plein, tevergeefs tot nu toe."

Koetsier heeft als bestuurslid tien jaar de tijd gehad het spel af te kijken van zijn voorganger, Ad Guldie, die begin dit jaar afzwaaide als voorzitter. ,,Ik heb veel van hem geleerd, tegelijkertijd heb ik mijn eigen aanpak. Ik zal me bijvoorbeeld wat meer op de achtergrond houden, dat past meer bij mij. Het belangrijkste is dat we ons als belangenvereniging goed voor ogen houden wat onze taak is, waarom we bepaalde onderwerpen aan de kaak willen stellen."

Die maatschappelijke betrokkenheid was precies tien jaar geleden de drijfveer voor Carl om lid te worden van de belangenvereniging. ,,Ik wilde mijn verantwoording nemen, kritisch om me heen kijken, maar zonder politieke ambities."

 

Goed contact met de inwoners van Barneveld is daarbij voor hem essentieel. ,,En dat kan beter, moet ik beamen. Kijk, de acht bestuursleden zijn allemaal mensen van verschillende pluimage die één ding gemeen hebben: ze staan middenin de Barneveldse samenleving. We hebben daardoor al behoorlijke voelsprieten, maar dat wil niet zeggen dat we altijd overal van de hoed en de rand weten, daarom blijft contact en 'input' van de Barneveldse samenleving van belang." Zeker met het oog op komende ontwikkelingen op het gebied van nieuwe gemeentelijke zorgplichten of bijvoorbeeld de effecten van de geregionaliseerde brandweer, verwacht Koetsier dat zo'n maatschappelijke 'waakhond' nodig blijft. ,,Wij gaan voor het algemeen belang van het dorp. We steken onze mening niet onder stoelen of banken wanneer dat nodig is."

Carl Koetsier is de nieuwe voorzitter van Plaatselijk Belang Barneveld. De andere zeven huidige leden van PB zijn Arend van de Fliert, Hendrikjan Rietberg, Sikko Kranenborg, Sebastiaan Blom, Adri den Dunnen, Lilian de Roller en Gert Ansink.

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie
advertentie