Afbeelding
import

'Er moet nu gerechtigheid komen in fipronil-zaak'

10 juli 2019 om 09:13 lokaal

BARNEVELD/DEN HAAG Binnen de pluimveesector, zeker ook in de regio Barneveld, zijn de ogen vanochtend gericht op de rechtbank in Den Haag. Die doet om 10.00 uur uitspraak in de zaak die 124 gedupeerde kippenboeren hebben aangespannen tegen de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA), over het fipronil-schandaal.

Jannes Bijlsma

De pluimveehouders vinden dat de NVWA de sector had moeten waarschuwen, toen die in november 2016 tips binnenkreeg dat een Barnevelds bedrijf fipronil gebruikte om kippenstallen mee te ontsmetten, ter bestrijding van bloedluis. Veel pluimbedrijven hadden hiervoor de firma Chickfriend ingehuurd. De NVWA deed echter niets. Pas in juli 2017 kwam de autoriteit in actie en blokkeerde ze honderden pluimveebedrijven in Nederland, waaronder tientallen in de regio Barneveld.

Volgens de laatste schatting bedraagt de totale schade voor de pluimveesector zo'n zeventig miljoen euro. De pluimveehouders vinden dat de rijksoverheid een deel van de verantwoordelijkheid draagt en de schade dus (deels) zou moeten compenseren. Dit deden de Belgische autoriteiten, waar ook fipronil werd toegepast, wel in ruime mate. Vanaf het begin wierp de regering-Rutte elke aansprakelijkheid echter verre van zich. Er zou sprake zijn van ondernemersrisico: de boeren hadden zelf vooraf vraagtekens moeten zetten bij het middel dat de heren van Chickfriend in hun stallen spoten, zo vonden veel Haagse politici.

De Barneveldse pluimveehouder Theo Bos kijkt gespannen uit naar de uitspraak van vanochtend. Hij weet niet zo goed wat hij ervan moet verwachten. ,,Mijn gevoel is heel dubbel. In ieder geval moet er gerechtigheid komen. De NVWA heeft een fout gemaakt, dat is wel duidelijk. Het is nu gewoon even afwachten."

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie
advertentie