Afbeelding
Jukka Niittymaa from Pixabay

Voorbereid op vakantie: denk aan je verzekering

24 mei 2019 om 12:15 lokaal

Op 20 juli 2019 gaat in Barneveld de zomervakantie weer van start. De scholen gaan dicht, de koffers worden gepakt en het vakantieplezier kan gaan beginnen. Misschien blijf je in eigen land of heb je een vakantiebestemming uitgezocht in een ander Europees land. Er zullen ook mensen zijn die nog verder weggaan, buiten Europa voor de trip van hun leven. Waar je ook naartoe gaat op vakantie, zorg in ieder geval dat het niet de meest kostbare trip van je leven wordt.

Laat de vakantiepret niet bederven
In de alle vakantie voorpret worden sommige belangrijke zaken namelijk nog weleens vergeten, zoals bijvoorbeeld een annuleringsverzekering of een doorlopende reisverzekering. Natuurlijk hoop je dat de reis gewoon doorgaat en dat je de annuleringsverzekering niet nodig hebt, maar zeker ook het ontbreken van een doorlopende reisverzekering kan de vakantiepret volledig bederven.

Wat betaal je in het buitenland?
Veel mensen denken namelijk dat medische kosten automatisch vergoed worden, ook in het buitenland. Helaas is de werkelijkheid meestal anders. Sterker nog, als je op je vakantie een ongelukje krijgt en je hebt medische hulp nodig, kan dat flink in de papieren lopen. Soms zelfs zo hoog dat je de rest van je leven in de schulden zit. Als je niet goed verzekerd bent, kan dat behoorlijke financiële problemen opleveren.

Om even wat voorbeelden te geven:
- Een blindedarmontsteking in de Verenigde Staten kost je circa 50.000 euro.
- Een behandeling voor een gebroken been in een privékliniek in Spanje kost je circa 30.000 euro.

- Op een brancard naar huis vliegen vanuit Bali kost je circa 25.000 euro.
- Een opname op de intensive care in de Verenigde Staten kost je circa 10.000 euro per dag.
- Met de ligtaxi naar huis vanuit Oostenrijk kost je circa 2.000 euro.
Verzekerd voor een paar tientjes per jaar

Het zijn zomaar wat voorbeelden om aan te geven hoe groot het verschil kan zijn van de medische kosten die je in het buitenland moet betalen bij een ongeval ten opzichte van Nederland. En dat terwijl je met een goede doorlopende reisverzekering voor veel van dat soort kosten bent gedekt voor slechts een paar tientjes per jaar per persoon. Natuurlijk hoop je het nooit nodig te hebben, maar als er wel iets gebeurt, ben je blij dat je een dergelijke verzekering afgesloten hebt.
De basisverzekering houdt de Nederlandse norm aan

Check dus altijd of de dekking in het buitenland voor dit soort dure medische behandelingen in je zorgverzekering zit. Wanneer dit niet het geval is, sluit dan een goede reisverzekering af. Zeker als je vaker per jaar op vakantie gaat, is zo'n
doorlopende verzekering de beste optie. Je moet er toch niet aan denken dat je een dergelijke gepeperde rekening voorgeschoteld krijgt en dat je geen idee hebt hoe je deze rekening moet gaan betalen omdat hij niet wordt vergoed. Zelfs Eurocross kan je niet helpen als je geen aanvulling op je verzekering hebt. Een Nederlandse basiszorgverzekering dekt wel medische kosten in het buitenland maar het bedrag dat vergoed wordt, is gebaseerd op de Nederlandse norm. Als de kosten een flink stuk hoger liggen, bijvoorbeeld in Zwitserland, dan zit je toch met een probleem. Ook de terugreis naar Nederland kan een flinke kostenpost zijn. Zeker als dit vervoer liggend moet gebeuren en je tickets omgeboekt moeten worden of als er begeleiding mee moet. De basisverzekering vergoedt dit niet.

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie
advertentie