Afbeelding
Jannes Bijlsma

Gemeente Barneveld mag gegevens over herkomst 'Vinkzand' niet openbaar maken

30 april 2019 om 16:14 lokaal Zandcrisis

BARNEVELD De gemeente Barneveld mag de gegevens over de herkomst van het zand van aannemingsbedrijf Vink dat in 2015/2016 werd gebruikt in de Barneveldse wijken Eilanden-oost en Veller niet gebruiken of openbaar maken. Dat heeft de rechtbank in Arnhem vandaag besloten.

Wouter van Dijk

Het gaat om gegevens van leveranciers van de partij zand waarover in november ophef ontstond nadat onderzoeksprogramma Zembla erop wees dat dit zand niet in wijken had mogen worden toegepast. Een partij van 10.000 ton gesaneerd zand bleek onjuist te zijn gekeurd. Het werd onder meer gebruikt in de nieuwbouwwijken Eilanden-Oost en Veller.

Recent werd uit verschillende onderzoeken duidelijk dat er door gebruik van dit zand geen gevaar zou bestaan voor de volksgezondheid. Volgens adviesbureau Royal HaskoningDHV bleek 99 procent van de genomen zandmonsters schoon alleen onder de straat Ternate in Eilanden-Oost werd styreen aangetroffen.

PRIVACY De adressen van de herkomstlocaties van dit zand zijn onderdeel van een digitaal bestand dat Vink zelf heeft aangeleverd aan de gemeente. In dat document had het bedrijf deze gegevens met witte vakjes onleesbaar gemaakt om daarmee de privacy van de leveranciers te beschermen.

Bij het openen van de pdf-bestanden bleek volgens de gemeente echter dat die witte vakjes, waarmee nummers en adressen onzichtbaar waren gemaakt, gemakkelijk weggehaald konden worden. ,,Deze gegevens bleken, afhankelijk van de software-instelling, gewoon zichtbaar´´, stelt de gemeente. Daardoor kwam allerlei informatie beschikbaar. Tot op heden heeft de gemeente die informatie naar eigen zeggen nog niet verder onderzocht of bekendgemaakt. Wel liet de gemeente Vink weten dat de herkomstlocaties bij het doornemen van het digitale bestand in beeld waren gekomen.

KORT GEDING Vink spande hierop een kort geding aan, omdat de gemeente in de visie van het bedrijf deze vertrouwelijke informatie op onrechtmatige wijze heeft verkregen. De rechter stelt Vink nu in het gelijk en concludeert dat ,,bij gebreke van een publiekrechtelijke bevoegdheid er voor de gemeente geen legitimatie bestaat om de gegevens over de partij zand, die zij al dan niet per toeval ter beschikking heeft gekregen, te behouden en te gebruiken.´´ De gemeente moet de gegevens dus nu vernietigen en mag er verder niets mee doen.

Vink vroeg de rechter in het kort geding ook om de mogelijkheid de gemeente Barneveld een dwangsom van één miljoen euro op te leggen, mocht de gemeente de gegevens tóch openbaar maken. Die vordering wijst de rechter nu echter af. ,,De gemeente heeft tijdens de zitting verklaard dat zij zal voldoen aan het vonnis en de rechter ziet geen reden daaraan te twijfelen.´´

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie
advertentie