Afbeelding
stationsinfo

Vereniging Oud-Lunteren tegen onderstation bij station

25 februari 2019 om 20:26 lokaal

LUNTEREN Het bestuur van de vereniging Oud-Lunteren schrijft aan de Edese gemeenteraad tegenstander te zijn om het (elektrische) knelpunt bij station Lunteren op te lossen met de bouw van een nieuw onderstation.

Aan de Spoorstraat meent ProRail het onderstation zo gepositioneerd te hebben dat door het onderstation het uitzicht vanuit de aanliggende huizen zo weinig mogelijk beperkt wordt. Een architect is ingeschakeld om het onderstation goed in te passen in de omgeving. Voor de vormgeving is aansluiting gezocht bij het bestaande stationsgebouw.

ERFGOED Vereniging Oud-Lunteren werd op 1 februari 1974 in het leven geroepen met als voornaamste doel het stationsgebouw te behouden voor de slopershamer. Toen dat doel in 1979 bereikt was, werd de stichting omgezet in een vereniging. ,,Het huidige station is in 1902 gebouwd en vanwege zijn karakteristieke bouw, gebruikte materialen en ligging aan de grens van het 'oude dorp' en onderdeel van het Kippenlijntje is het een cultureel erfgoed."

ZICHT VERSTOORD Hierdoor kreeg het station Lunteren een erkenning als Rijksmonument. Het beoogde ontwerp en de gekozen locatie van het te bouwen onderstation zal de cultuurhistorische waarde van het huidige station en zijn omgeving ernstig schaden, zo vindt het bestuur van Oud-Lunteren. ,,Het zicht op het huidige station vanuit de Spoorstraat, de Wilbrinkstraat, de Stationsstraat, de Boslaan, de Engweg en de Dingerlaan wordt door het te bouwen onderstation ernstig verstoord."

GEEN RESPECT ,,Hierdoor wordt de karakteristiek van de omgeving tenietgedaan. Meer dan een eeuw is het huidige station beeldbepalend geweest voor zijn omgeving. Door de keuze van de geplande locatie wordt dit geschoffeerd en wordt er geen respect getoond. Wij verzoeken de beoogde locatie af te wijzen en ProRail te faciliteren bij het vinden van een passende locatie.''

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie
advertentie