Het nieuwjaarsvuur aan de Haarweg in Stroe.
Het nieuwjaarsvuur aan de Haarweg in Stroe. Bram van den Heuvel

Zwartebroekse jeugd dreigt op schoolplein ,,de boel'' te vernielen

1 januari 2019 om 16:18 lokaal

BARNEVELD Ongeveer vijftig tot zestig jeugdigen verzamelden zich maandag, op oudjaarsdag, op het schoolplein van basisschool Het Anker, aan de Vellengastraat in Zwartebroek, en dreigden ,,de boel'' te zullen vernielen. Op het moment dat politie en boa's arriveerden, waren de meeste jongeren al vertrokken. De overige ,,zeer jonge jeugdigen'' vertrokken op bevel van de agenten. Vernielingen werden er niet aangetroffen.

Wouter van Dijk

Dat meldt gemeentewoordvoerder Bertil Rebel. Het incident is één van de opmerkelijkste van de afgelopen jaarwisseling in de gemeente Barneveld, waar de gemeentelijke boa's en ambtenaren van omgevingsdienst De Vallei mee te maken hadden. Andere incidenten vonden plaats aan onder meer de Dr. Albert Schweitzerlaan in Barneveld, waar een grote groep jonge jeugd werd aangetroffen met veel vuurwerk en een vuurton. Hetzelfde gebeurde aan de Wyandottelaan in Barneveld.

VUURWERK OP PERRON Ook ter hoogte van station Barneveld Zuid werd vuurwerkoverlast gemeld. Op het perron werd zwaar vuurwerk afgestoken, er werd drie keer melding van gemaakt. Daders konden niet worden aangehouden omdat ze telkens snel waren vertrokken.

GROTE BRANDSTAPEL Aan de Haarweg in Stroe werd maandagavond rond 19.30 uur een ,,zeer grote brandstapel van pallets'' aangetroffen. Er stond een grote groep jongeren bij, met veel drank op. ,,Gezien de grootte van de stapel hebben we maatregelen getroffen'', aldus Rebel. ,,De eigenaar van het terrein heeft de omgeving van de stapel ruim op afstand afgezet met lint en twee pompen met dikke waterstralen klaar laten leggen voor de zekerheid. Mocht deze situatie zich volgend jaar herhalen, dan moeten we vooraf duidelijkere afspraken maken.'' Dit ook met de gebeurtenissen in Scheveningen in het achterhoofd. Een enorm vreugdevuur daar zorgde tijdens de jaarwisseling voor een grote vonkenregen in de stad.

Ondanks deze genoemde incidenten viel het de boa's en de omgevingsdienst op dat men zich redelijk goed aan de afspraken hield. Zo werd er met schoon hout gestookt en lag er onder de aangetroffen tonnen over het algemeen zand, om beschadigingen te voorkomen.

RUSTIGE FEESTEN Tevreden is men ook over de afloop van de openbare feesten in Barneveld en Zwartebroek. ,,Beide feesten liepen klokslag 5 uur vanmorgen geheel leeg'', meldt de politie, die over het algemeen stelt dat de jaarwisseling in Barneveld rustig is verlopen. In Barneveld werd één persoon aangehouden die bij de politie in Utrecht bekend stond vanwege vernieling. Onder politiebegeleiding is daarnaast in Voorthuizen een oude caravan afgesleept. Het ging hier om een caravan zonder kentekenplaten, gevuld met autobanden. De buurt zou van plan geweest zijn de caravan in brand te steken.

Hoe groot de brand- en vuurwerkschade van afgelopen jaarwisseling in totaal exact is, gaat de gemeente in samenspraak met de hulpdiensten de komende weken nog inventariseren.

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie
advertentie