Edith en René Til: ,,Een pand zoals dit verdient een bijzondere bestemming.”
Edith en René Til: ,,Een pand zoals dit verdient een bijzondere bestemming.” Pauw Media

Voormalig Buitenlust wordt Herbergier Voorthuizen: ‘Kijken naar de mens achter de ziekte’

25 mei 2023 om 09:13 Zorg

VOORTHUIZEN Geluksmomentjes creëren en elke dag betekenis geven: dat willen Edith en René Til realiseren voor de bewoners van Herbergier Voorthuizen. Zestien appartementen voor mensen met geheugenproblemen, waaronder dementie, kunnen vanaf juni in gebruik genomen worden in de voormalige brasserie Buitenlust.

Het was ,,de beste beslissing ooit”: de keuze van René Til om zich te laten omscholen tot verpleegkundige, na twintig jaar in de commerciële sector te hebben gewerkt. Niet alleen ontdekte hij er zijn passie voor de zorg, ook ontmoette hij zijn vrouw Edith op de werkvloer. Zij liet zich na een achtergrond in de administratie eveneens omscholen tot verpleegkundige. ,,Aan het bed van een patiënt staan, vind ik nog steeds het mooiste dat er is.” 

Tegelijkertijd zagen de Utrechters in de ziekenhuizen waar ze werkten genoeg verbeterpunten. Edith: ,,Door tijdsgebrek en de grote administratieve last konden we patiënten niet altijd de aandacht geven die ze nodig hadden. Het voelde vaak onpersoonlijk.” Terwijl een goed gesprek of een arm om een schouder voor de patiënt juist het verschil kan maken. Dat geldt niet in de laatste plaats voor mensen met dementie, weet René: ,,Het is belangrijk om te kijken naar de mens achter de ziekte en uit te zoeken waar iemand zingeving of geluk uit haalt.” 

VERZAMELPLEK Vanuit hun gezamenlijke visie en passie ontstond het idee voor een eigen, kleinschalige woonvoorziening voor kwetsbare mensen. Jarenlang bleef het bij een droom. ,,Totdat ik in een vakblad een advertentie zag van de Herbergier: een franchiseorganisatie met 47 vestigingen”, blikt René terug. ,,Zij waren op zoek naar enthousiaste zorgondernemers en de omschrijving sloot precies aan op onze vaardigheden en wensen.” Omdat Edith en René een duidelijke eigen visie hadden, wilden ze liever geen bestaande woonvoorziening overnemen. ,,We wilden zelf iets opbouwen. Zo kwam voormalig hotel en restaurant Buitenlust in Voorthuizen in beeld.”  

,,Dit pand was altijd al een belangrijke verzamelplek voor mensen”, vervolgt René. ,,Nu willen we er een fijne plek bieden aan mensen die de maatschappij zoals we die nu kennen, hebben opgebouwd. Zo’n bestemming past bij dit gebouw, met zijn rijke geschiedenis.” Edith: ,,Daarnaast ligt het pand centraal in de dorpskern, maar je loopt ook zo de bossen in.”

RUIM EN LICHT De afgelopen maanden is er, onder leiding van aannemer Leeuwis, volop gebouwd aan de Herbergier, die volledig klimaatneutraal wordt opgeleverd. De zestien appartementen voor de bewoners zijn ruim en licht geworden, laten Edith en René zien. ,,Onze interieurarchitect heeft ervaring in de zorgbranche en veel oog voor belangrijke details. Zoals de zwarte wc-bril: voor mensen met dementie is het fijn om contrast te zien. Hetzelfde geldt voor de deur. Die is niet wit, zoals de muren, maar heeft opzettelijk een houtlook gekregen.” Zelf nemen Edith en René, die tot voor kort in Utrecht woonden, samen met hun kinderen intrek in hun eigen privé-gedeelte. 

Ook de benedenverdieping begint steeds meer vorm te krijgen. Enkele elementen van Buitenlust zijn bewust bewaard gebleven, zoals de karakteristieke openhaard en steunbalk. De professionele espressomachine van het voormalige restaurant heeft een plekje gekregen in de gloednieuwe woonkeuken. Edith: ,,We vinden het belangrijk dat de woning huiselijk aanvoelt en bewoners zich er écht thuis voelen.” Mede daarom wordt Herbergier Voorthuizen een woonvoorziening ‘met open deuren’. ,,De bewoners kunnen naar binnen en buiten wanneer ze willen. Dingen verbieden heeft geen zin, weten we uit ervaring. Liever gunnen we mensen zoveel mogelijk autonomie, met natuurlijk de nodige ondersteuning.”

Daarin willen de ondernemers het verschil maken: bij Herbergier Voorthuizen staan de bewoners centraal. ,,We willen onze bewoners door en door leren kennen en activiteiten afstemmen op hun wensen. Je kunt denken aan fietsen, spelletjes, wandelen of gewoon boodschappen doen - maar niets is verplicht. We gaan echt zorg op maat leveren.” Dat doen Edith en René straks samen met hun enthousiaste medewerkers. ,,We worden erg blij van de mensen die we hebben aangenomen. Stuk voor stuk delen ze onze visie en passie.” 

Op 2 juni krijgt het stel de sleutels van het pand en op 19 juni nemen de eerste bewoners hun intrek. ,,We kunnen niet wachten om het allemaal te gaan ervaren en te doen waar we goed in zijn: ideeën bedenken, medewerkers coachen en aansturen. Maar bovenal: zorgen.” 

Bent u op zoek naar een thuis voor een naaste met geheugenproblemen? Bij Edith en René is nog woonruimte beschikbaar. Meer informatie over Herbergier Voorthuizen is te vinden op www.herbergier.nl/voorthuizen

Dit artikel wordt u aangeboden door Herbergier Voorthuizen

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie