December is de maand waarin veel mensen extra genieten van lekker eten. Maagklachten liggen op de loer.
December is de maand waarin veel mensen extra genieten van lekker eten. Maagklachten liggen op de loer. Maja Dedagic

Met deze tips verkleint u de kans op maagklachten tijdens de feestdagen

22 december 2021 om 15:43 Zorg

BARNEVELD Een zware maaltijd, vette tussendoortjes, alcoholische versnaperingen en heerlijke chocolade. In de sfeervolle decembermaand liggen maagklachten meer dan ooit op de loer. U zult niet de eerste zijn die na een heerlijk kerstdiner te maken krijgt met brandend maagzuur, pijn in de maag, een opgeblazen gevoel of misselijkheid. Het goede nieuws is dat u deze klachten meestal kunt voorkomen, vertelt apotheker Jouk Snoek.

BRANDEND MAAGZUUR Onze maaginhoud kan normaal gesproken niet terug de slokdarm in, de spieren tussen de slokdarm en de maag zorgen hiervoor. Door een te hoge druk in de buik en/of slecht werkende sluitspieren kan dit soms wel. Een te hoge druk in de buik kan ontstaan door bijvoorbeeld overgewicht, zwangerschap, plotseling bukken of gaan liggen, het dragen van knellende kleding of een zware maaltijd. De werking van de sluitspieren kan verslechteren door roken, koffie, alcohol, een breuk in het middenrif of bepaalde medicijnen.

OUDEREN Uit onderzoek van de Maag Lever Darm Stichting blijkt dat één op de vier Nederlanders geregeld last heeft van maagklachten. In de apotheek merken we dat vooral ouderen deze problemen ondervinden.

MAAGZUURREMMER Uiteraard is er in de apotheek medicatie tegen brandend maagzuur verkrijgbaar: effectieve tabletjes of drankjes die het maagzuur neutraliseren. Deze medicatie is zonder recept verkrijgbaar en kunt u zowel preventief innemen als op het moment dat de klachtenoptreden. Gebruik deze middelen nooit langer dan twee weken achter elkaar.

HUISARTS Hebt u vaak last van brandend maagzuur? Neem dan altijd contact op met de huisarts, want in sommige gevallen kan er sprake zijn van onderliggend lijden. Ook kan brandend maagzuur schade toebrengen aan de slokdarm. Bij langdurige klachten is het daarom altijd goed om u te laten onderzoeken.

TIPS OM BRANDEND MAAGZUUR TE VOORKOMEN
- Draag geen strakke kleding.
- Ga door de knieën wanneer u iets wilt oppakken en til geen zware dingen.
- Eet gezond en beweeg regelmatig.
- Eet liever vijf of zes kleinere maaltijden in plaats van twee of drie grote per dag.
- Vermijd voedsel en drank waarvan u weet dat u last krijgt. Bekende boosdoeners zijn veten sterk gekruid eten, pepermunt, chocola, citrusfruit, koolzuurhoudende drank, koffie en alcohol.
- Stop met roken.
- Ga niet te snel na het eten en drinken naar bed.
- Verhoog bij nachtelijke klachten het hoofdeinde van uw bed ongeveer tien centimeter, bijvoorbeeld met een kussen onder het matras.

FIJNE FEESTDAGEN Namens ons hele team wens ik u fijne feestdagen met veel gezelligheid en lekker eten. En zonder maagklachten.

Aangeboden door apotheek Barneveld en Apotheek Nieuwe Markt

Apotheker Jouk Snoek.
Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie