Afbeelding
Sem van der Wal

Asklepios Barneveld: ‘Voldoende griepvaccins, iedereen kan komen’

30 oktober 2020 om 11:00 Zorg

BARNEVELD Huisartsenpraktijk Asklepios in Barneveld heeft voldoende vaccins voor alle circa 1.800 patiënten die zijn uitgenodigd om zaterdag een griepprik te komen halen. Dat geldt ook voor gezonde mensen tussen de 60 en 70 jaar, benadrukt huisarts Frank Vorage namens de praktijk.

Staatssecretaris Paul Blokhuis vroeg deze week gezonde mensen tussen 60 en 70 jaar om voorlopig geen griepprik te halen. Dit omdat er vanwege de coronacrisis dit jaar meer belangstelling is voor de prik en er hierdoor mogelijk te weinig vaccins zijn voor de hele doelgroep. 

Bij Asklepios is dat niet het geval, zegt Vorage. ,,Wij roepen juist iedereen die is uitgenodigd op om morgen naar onze griepprikdag in de Midden Nederland Hallen te komen. Het zou zonde zijn als we vaccins overhouden.’’

EXTRA MAILING De ongeveer 1.800 patiënten - zestigplussers en mensen met een medische indicatie voor de griepprik - zijn een paar weken terug al uitgenodigd door Asklepios. ,,We hebben donderdag nog een extra mailing verstuurd om te melden dat er voldoende vaccins zijn en dat alle patiënten echt moeten komen’’, zegt de huisarts. Patiënten tussen de 73 en 79 jaar zijn naast de griepprik ook uitgenodigd voor een vaccinatie tegen pneumokokken. 

DE BURGT De huisartsen van Medisch Centrum De Burgt in Barneveld hebben de griepprik-operatie al achter de rug, vertelt huisarts Lisette ‘t Mannetje. Dat gebeurde voor de herfstvakantie, op donderdag 15 en vrijdag 16 oktober.

Voor de patiënten van De Burgt had ‘t Mannetje dit jaar 1.500 vaccins besteld, zo’n acht procent meer dan de afgelopen jaren. ,,We moeten al voor 1 mei bestellen, we hebben al jaren een opkomst tussen de 61 en 63 procent. Er was al corona, dus waarschijnlijk is er dan meer belangstelling, maar het blijft een beetje natte vingerwerk. Er zijn ook mensen die bang zijn voor een coronabesmetting en niet komen.’’

GENOEG Achteraf gezien bleek de acht procent extra precies genoeg, zegt de huisarts. ,,Iedereen die zich wilde laten prikken, heeft een griepprik gehad. Met uitzondering van een groep mensen die al jaren geen griepprik wilde, maar die zich nu wel meldden. Daar hadden we er niet genoeg voor, zij waren ook niet uitgenodigd.’’ 

In totaal waren volgens ‘t Mannetje ruim 2.500 patiënten uitgenodigd: zestigplussers en mensen met een medische indicatie. Naast de 1.500 griepvaccins waren 320 vaccins beschikbaar tegen pneumokokken voor patiënten tussen de 73 en 79 jaar. Ook die zijn allemaal gebruikt, aldus de huisarts.

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie
advertentie