Afbeelding
Norschoten

'Grote behoefte aan Barnevelds buurtziekenhuis'

25 oktober 2019 om 13:02 Zorg

BARNEVELD De kans dat Barneveld een buurtziekenhuis krijgt, wordt groter en groter. Organisaties die in deze gemeente actief zijn op het gebied van wonen, zorg en welzijn zijn positief over het idee, waarnaar ziekenhuis Gelderse Vallei, Zorgorganisatie Norschoten, Klimmendaal en de Barneveldse huisartsen inmiddels ruim een jaar onderzoek doen. ,,Gezien de ontwikkelingen in de zorg moet het nu wel gek lopen, wil een gezondheidscentrum er niet komen”, zegt Karin Breuker, directeur-bestuurder van Norschoten.

Jannes Bijlsma

Vorige week hielden de genoemde zorgaanbieders een bijeenkomst in Norschoten waarvoor verschillende instanties die zich met zorg, behandeling, welzijn en wonen bezighouden waren uitgenodigd. Dit om in beeld te krijgen wat de zorgbehoeften van de seniore Barnevelder nu en in de toekomst zijn en hoe zo’n zogeheten transmuraal gezondheidscentrum daarin kan voorzien. Hierin zouden bijvoorbeeld behandelingen kunnen worden gegeven door huisartsen, therapeuten, specialisten in ouderengeneeskunde en medisch specialisten, zo dicht mogelijk bij huis.

CONCRETER Er kwamen zo’n honderd belangstellenden van diverse organisaties op af. Aan de hand van praktijkvragen, goede voorbeelden en opgedane ervaringen werd nagedacht over de beste oplossingen voor zorgvragen van ene mevrouw De Groot, een fictieve patiënt. ,,Het werd echt concreter”, zegt Breuker. ,,Het bleek bijvoorbeeld dat ouderen niet alleen goede zorg dichtbij willen, maar ook steeds meer moeite krijgen met allerlei administratieve handelingen, zoals het aanvragen van een rijbewijs. Het invullen van een formuliertje op het gemeentehuis kost voor sommigen de energie die ze normaal in een dag zouden verbruiken. Zoiets zouden we kunnen ondervangen met bijvoorbeeld een centraal telefoonnummer voor ondersteuning of een levenscoach, die kan ondersteunen in de zoektocht naar de juiste zorg door de juiste professional, of die zelf ondersteuning biedt bij administratieve handelingen." Een ander idee dat voorbijkwam, was het instellen van een preventiepunt, digitaal en laagdrempelig, waar ouderen naartoe kunnen om gezond te blijven en hun gezondheid te bevorderen.

De winst van de bijeenkomst van vorige week is, aldus Breukers, dat de zorgbehoeften onder oudere Barnevelders nu helder in beeld is. ,,We verzamelden als zorgorganisaties de afgelopen maanden veel achtergrondinformatie: de toekomstige bevolkingsopbouw van Barneveld en de daarbij horende ziektebeelden, mede aan de hand van cijfers van het CBS en het RIVM. We weten ook wat we als zorgorganisaties aanbieden. Maar we moeten vooral de juiste hulp dichtbij de oudere brengen en aansluiten bij de zorgbehoeften, nu en in de toekomst. Die staan nu concreter op ons netvlies.”

ZORGKLOOF Breukers conclusie na de bijeenkomst luidt dat het transmuraal gezondheidscentrum, of 'buurtziekenhuis', gaat voorzien in een behoefte. ,,Dat is overduidelijk. Barneveld groeit naar 70.000 inwoners in 2030. Het aantal 75-plussers verdubbelt en hun kwetsbaarheid neemt toe. Mensen wonen langer zelfstandig en de eenzaamheid neemt toe. Er ontstaat een zorgkloof en die willen we overbruggen."

Er zijn in Nederland diverse vormen voor een gezondheidscentrum ontwikkeld, zoals revalidatie van jongere patiënten met hersenletsel, een spreekuur van een geriater of specialist in ouderengeneeskunde, een polikliniek of dagobservatie van jongere en oudere patiënten. ,,Het in elkaar schuiven van vraag en aanbod is nu onze grootste uitdaging. Hiervoor zijn nog veel vraagstukken op te lossen. Financieel lijken er nog niet veel beren op de weg."

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie
advertentie