Sabine Kooloos: ,,We kunnen voor heel veel verschillende klanten iets passends vinden."
Sabine Kooloos: ,,We kunnen voor heel veel verschillende klanten iets passends vinden." Rinus van Denderen

‘Nieuwe dekbedden in trek door hoge energieprijs’

Zakelijk

VOORTHUIZEN Het wordt steeds vroeger donker buiten en de dagen worden frisser. De herfst is in volle gang, maar de huidige energieprijs nodigt niet echt uit om de kachel een graadje hoger te zetten. Dus dat wordt een warme kop thee op de bank, kaarsjes aan én een uurtje eerder naar bed. 

Maar dan moet je slaapkamer en met name het bed wél warm en behaaglijk zijn. En dat in de slaapkamer de kachel laag of zelfs uit staat, merkt ook Sabine Kooloos, van Kooloos Slaapspecialist uit Voorthuizen. „We horen nu steeds vaker dat mensen toe zijn aan een nieuw dekbed. Ze zoeken eerder hun bed op dan voorheen en het huidige dekbed is nu vaak te koud voor de temperatuur in de slaapkamer.”

ISOLEREND VERMOGEN Er wordt vervolgens geïnventariseerd wat er allemaal mogelijk is. En er is ook meer interesse in warmte en comfort. ,,En er wordt veel van verwacht”, aldus de slaapspecialist. „Met de koude nachten op komst zijn de gesprekken over dekbedden gericht op het isolerende vermogen. Mensen willen het snel warm hebben.”

BEHOEFTE „Tegenwoordig heb je echt koude winters en hete zomers. Er zijn best dekbedden die in staat zijn om het grootste deel van het jaar warm en comfortabel te zijn. Je hebt bijvoorbeeld tweedelige dekbedden, met een dunner deel en een warmer deel. En als het echt koud wordt, dan voeg je ze samen”, legt Sabine uit. 

LAMSWOL Maar ook het materiaal is erg bepalend en er valt veel te kiezen. „We gebruiken best veel lamswol, dat een stuk  lichter en luchtiger is dan bijvoorbeeld schapenwol. De draad van de wol wordt uitgekamd, waardoor er hele lange, luchtige vezels ontstaan. Origineel was schapenwol een zwaarder en stugger dekbed en mensen die dat niet willen, kunnen dan erg terughoudend zijn wat betreft wol. Maar laat lamswol je niet afschrikken. We hebben zelfs dubbel gekamde lamswol en daar wordt het nog lichter, luchtiger én soepeler van. Dat is een totaal ander product. En heeft tegelijkertijd hele goede ventilerende en vocht opnemende eigenschappen.”

GANS OF EEND Maar naast verschillende soorten en kwaliteiten wol is er natuurlijk ook nog dons. En daar zit heel veel verschil in. Sabine: „We verkopen ganzendons en eendendons. Hoe kouder het beestje leeft, des te beter de kwaliteit dons is. Je hebt dan ook veel kwaliteiten en verschillen, van goedkoop tot zeer prijzig. Grootvlokkige ganzendonsdekbedden zijn vaak de mooiste, waarbij je heel snel voelt dat het materiaal jouw lichaamswarmte aanneemt en het ook weer naar je terugkaatst. Tussen de vezels van het dons zit stilstaande lucht en stilstaande lucht isoleert zonder die warmte op te sluiten.”

PROEF LIGGEN Hoe hoger het percentage dons in een dekbed, des te luchtiger en dus geïsoleerder het dekbed. Je hebt natuurlijk honderd procent dons, maar ook negentig of zestig, waarbij de rest is aangevuld met veertjes. Ganzendons is het lichtst, eendendons is zwaarder. „Je kiest vooral dons als je een heel soepel en licht dekbed wilt. Schapenwol is daar het tegenovergestelde van en lamswol zit daar weer tussen. We kunnen echt voor heel erg veel verschillende klanten iets passends vinden”, vult Sabine aan. Bij Kooloos Slaapspecialist kan ze alle voorbeelden laten zien en zijn er glazen potten gevuld met alle materialen om te voelen. „Kom vooral even proef liggen”, nodigt Sabine uit. 

Aangeboden door Kooloos Slaapspecialist

advertentie
advertentie