Wijnspecialist Ben Erkens.
Wijnspecialist Ben Erkens. Pauw Media
Wijncolumn

‘Bij mij geen wijnrek in de woonkamer’

8 oktober 2021 om 13:04 Zakelijk

BARNEVELD RegisterVinoloog Ben Erkens uit Barneveld weet alles over wijnen. Voor de Barneveldse Krant schrijft hij zes keer een wijncolumn. Vandaag zijn voorlopig laatste bijdrage.

Bij mij thuis heb ik geen wijnrek in de woonkamer. Niet omdat ik niet van wijn houd of omdat ik het niet leuk vind, maar het is echt de slechtste plek om wijn te bewaren. Ik zal uitleggen waarom. 

In de tijd neemt de zuurgraad en de hoeveelheid tannine in een wijn af. De wijn gaat zachter smaken en fruitige primaire aroma’s maken plaats voor complexere geuren en smaken. Wordt een rode wijn te oud, dan verliest deze eerst zijn kracht, wordt bitterder (door uitdrogen) en degradeert vervolgens naar wijnazijn. 

LEVENSCYCLUS De levensfasen zijn dus een beetje als volgt: (te) jong - op dronk - belegen - te oud. Hoe lang die levenscyclus is, varieert per wijn van zes maanden tot twintig jaar of meer. Dit wordt bijna nooit op het etiket vermeld. Het gezegde ‘Des te ouder, des te beter’ is voor wijn in ieder geval niet waar. 

Alleen wijnen met een hoge zuurgraad en veel tannine (‘bekkentrekkers’) worden dus lekkerder als je ze een tijdje en op de juiste manier bewaart. Wijnen met een kurk moeten liggend worden bewaard, donker, op een constante temperatuur ergens tussen de 10 en 16 graden bij een luchtvochtigheid boven de zeventig procent.

SCHATKAMER In de woonkamer heb je daglicht en verandert de temperatuur continu, afhankelijk van de stand van de thermostaat. De meest ongunstige condities dus en je wijnfles zal hier niet lang ‘overleven’. 

Zelf heb ik het geluk in een oud huis met een kelder te wonen. Heb je die niet, kijk dan of de meterkast, een ongebruikte kamer of de garage geschikt is. De meeste wijnen, zeker de witte, zijn overigens gemaakt voor directe consumptie. Rode wijnen vanaf circa tien euro kunnen soms wat beter worden als je ze nog even bewaart. Als je wijn wilt opleggen, laat je dan goed informeren over het bewaarpotentieel, daarna zul je er zeker plezier aan beleven. Mijn kelder heet niet voor niets ‘de schatkamer’.

SCHROEFDOP Misschien verrassend, maar ik heb een voorkeur voor wijnen met een schroefdop. De hedendaagse schroefdop is duurder dan een kurk, maar de kans op een ‘foute’ wijn is ook kleiner, een kwaliteitskeuze dus. 

De kurk is een natuurproduct en wordt gewonnen uit de bast van de kurkeik. De kurken worden meerdere keren gewassen en behandeld, maar er blijft een kans dat de kurk door een schimmel is geïnfecteerd. De besmette kurk veroorzaakt vervolgens een fout in de wijn. Deze zal muf ruiken en muf smaken - ‘de wijn heeft kurk’. Deze fout is soms subtiel, maar soms ook sterk aanwezig. Omdat de oorzaak het gebruik van een kurk is, komt dit voor in alle prijsklassen. De kans dat je in een doos twee keer pech hebt, is statisch gezien nihil.

GLASWERK Verder ben ik redelijk fanatiek op het glaswerk. Mooie grote wijnglazen zijn een lust voor het oog en zeker sfeerverhogend. Het gevaar bestaat alleen dat de wijn als het ware verzuipt in het glas. De wijn heeft onvoldoende power om de kelk te vullen en zo ruik/geniet je minder van de wijn dan wanneer je een kleiner glas zou gebruiken. Schenk eenzelfde hoeveelheid maar eens in verschillende wijnglazen en je zult denken dat het totaal verschillende wijnen zijn. Mijn advies is een goed taps toelopend glas met een inhoud van maximaal 30 centiliter. Proost!

Lees ook de vijf wijncolumns die al eerder verschenen: ‘Wijn proeven als een professional’, Ben Erkens over wijnen uit de ’oude en nieuwe wereld’, ‘Andere processen om wijn te bereiden’, Ben Erkens over biologische wijnbouw en Ben Erkens over topcombinatie witte wijn en kaas.

Aangeboden door: Drankenspeciaalzaak Erkens in Barneveld.

,,Mijn kelder heet niet voor niets 'de schatkamer'.''
Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie
advertentie