Afbeelding
Pauw Media
Specialist

‘Houd zicht op de financiële positie van je bedrijf’

3 juli 2020 om 13:24 Zakelijk

BARNEVELD Wat zijn de gevolgen van de coronacrisis voor mijn bedrijf? Dat is een vraag die menig ondernemer voortdurend door het hoofd speelt. Een algemeen antwoord is lastig te geven. Is de zaak volledig stil komen te liggen of waren er mogelijkheden om de bedrijfsactiviteiten voort te zetten? Misschien in een aangepaste vorm? Zijn die alternatieven voldoende voor een verantwoorde bedrijfsvoering? Deze en tal van andere kwesties houden ondernemers dag en nacht bezig.

Hoewel de overheid voorzichtig verschillende maatregelen versoepelt, blijft nog veel onzeker. Wel staat vast dat de economie een stevige deuk heeft opgelopen. Minister Hoekstra van Financiën verwacht dat het minstens twee jaar duurt voordat de achterstand is weggewerkt. In navolging van zijn uitlatingen registreerde het Centraal Plan Bureau de grootste krimp in de consumptieve bestedingen ooit. Pluspunt is dat er de afgelopen maanden flink is gespaard en consumenten straks misschien bereid zijn meer geld uit te geven.

GEZOND BEDRIJF Onzekerheid en een weinig optimistische verwachting domineren het toekomstbeeld, maar creatieve en innovatieve ondernemers kunnen daar succesvol op inspelen. Soms valt, zoals we in een van onze eerdere columns schreven, niet te ontkomen aan beslissingen met verstrekkende gevolgen. Prioriteit moet zijn dat er toegewerkt wordt naar een gezond en levensvatbaar bedrijf.

Dat zowel de overheid als, bijvoorbeeld, verhuurders uitstel van betaling verlenen is nobel, maar bedenk wel dat er uiteindelijk geld op tafel moet komen. Wacht daarom niet tot de alarmbellen klinken als de overheidssteun wordt beëindigd. Ook de fiscus stelt zich nu soepel op, maar er zal een keer betaald moeten worden. Uitstel betekent geen afstel, daarover liet de minster geen twijfel bestaan.

LIQUIDITEITSPROGNOSE Inzicht in de liquiditeit van het bedrijf is nu belangrijker dan ooit tevoren. Als je elke maand meer geld verbrandt dan er binnenkomt, is het niet moeilijk uit te rekenen op welk moment de bedrijfskas leeg is. Onze gratis ‘Liquiditeitsprognose voor MKB ondernemers’ helpt om de belangrijkste geldstromen in beeld te brengen.

Menig bedrijfseigenaar voelt zich op dit moment een soort evenwichtskunstenaar die zijn weg zoekt op een smal pad langs een ravijn vol onzekere toekomstperspectieven. Deskundig en onpartijdig advies van een financieel specialist helpt om zicht te krijgen op de risico’s. En op de mogelijkheden die een ondernemer kan aangrijpen om zijn bedrijf, in welke vorm dan ook, toekomstbestendig te maken.

Aangeboden door JonkerFieret adviseurs/accountants. Dit is de laatste aflevering in een serie van zes. ,,Onze gratis ‘NOW-tool’ en de Liquiditeitsprognose voor MKB ondernemers’ staan op www.jonkerfieret.nl''

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie
advertentie