Van links naar rechts Dana Salleh, Wilma Liefting, Suzanne van Veldhuizen en Auke Gijsbertse.
Van links naar rechts Dana Salleh, Wilma Liefting, Suzanne van Veldhuizen en Auke Gijsbertse. Bielderman Koetsier

‘Huis meer waard, dus lagere rente?’

Wonen

BARNEVELD Hoge energielasten. Een historisch hoge inflatie. We hebben er allemaal mee te maken. Voor de meesten van ons betekent het puzzelen: hoe knoop je de eindjes nog aan elkaar? Alle hulp is daarbij welkom. Een lagere hypotheekrente is dan een waardevol geschenk. Financieel adviseur Auke Gijsbertse van Bielderman Koetsier in Barneveld legt uit waarom er juist nu kansen liggen.

,,Het mooiste aan het werk van een financieel adviseur is dat je steeds opnieuw zoekt naar voordelen voor je klanten. Er zijn soms zaken die erg voor de hand liggen. Dan help je de klant zo eenvoudig mogelijk het voordeel te behalen. De zoektocht naar de ‘verborgen’ voordelen is nog veel leuker. En dan helpt het enorm als je de klant goed kent en regelmatig contact hebt, zodat je weet hoe de zaken ervoor staan”, zegt Auke Gijsbertse. En soms duikt er een mogelijk voordeel op dat niet voor één klant geldt, maar voor heel veel klanten. 

OVERSPANNEN WONINGMARKT Dat soort voordelen zijn in zijn vakgebied de kersen op de taart, voor hem, maar vooral voor zijn klanten zegt Gijsbertse. ,,En zo’n voordeel dient zich momenteel aan voor een aantal woningbezitters.  De afgelopen jaren zijn de huizenprijzen geëxplodeerd. Voor de starters onder ons écht een probleem, maar degene die toch een woning heeft kunnen bemachtigen, gaat nu alsnog profiteren. En daarvoor hoeft de woning niet eens te worden verkocht. Een hogere woningwaarde betekent namelijk dat banken de hypotheekschuld minder risicovol vinden. En daardoor ligt er een lagere hypotheekrente in het verschiet. Een gouden kans.” 

NIET STIJGEN MAAR DALEN Hoe dat kan in een periode waarin de rentes juist lijken te stijgen, kan Gijsbertse uitleggen. ,,Het klopt inderdaad dat de rentetarieven in rap tempo stijgen. In januari kon je  de rente voor tien jaar vastzetten tegen zo’n 1 procent. Inmiddels is dat opgelopen tot boven de 4 procent. Het goede nieuws is dat de rente tijdens je huidige rentevastperiode gekoppeld blijft aan de rentestanden van het moment van afsluiten. Je hebt dan geen last van de stijgingen, maar kunt wel profiteren!”

VEEL MINDER GEDOE De bank zal er niet zomaar vanuit gaan dat een huis veel meer waard is geworden en wel daarvan wel een bewijs zien. De oplossing was altijd het laten uitvoeren van een volledige taxatie, geeft Gijsbertse aan. ,,Dus: afspraak maken, het huis extra opruimen, zorgen dat je thuis bent als de taxateur komt en er hangt een prijskaartje aan. Nu zie je dat niet altijd, maar achter de schermen lobbyen financieel adviseurs flink om allerlei procesverbeteringen voor hun klanten te realiseren. Dat heeft ook nu zijn vruchten afgeworpen. Sinds kort hoeft er bij sommige banken geen taxateur meer bij mensen over de vloer te komen. Dat scheelt heel veel gedoe en is ook nog eens voordeliger.”

NU IS HET MOMENT Dat is het ‘eureka-moment’ voor de financieel adviseur, vervolgt Gijsbertse.  ,,Alles komt samen: hét moment om in actie te komen. Niet wachten tot de huizenprijzen misschien weer dalen of regels weer veranderen. Nú tot actie overgaan. Ons hypothekenteam bij Bielderman Koetsier begrijpt dat en is een grootschalige actie gestart. Niet omdat het moet, maar omdat het kan.”

Aangeboden door Bielderman Koetsier

advertentie
advertentie