Woningbouw in de nieuwe wijk Bloemendal in Barneveld.
Woningbouw in de nieuwe wijk Bloemendal in Barneveld. Jan van Uffelen

Gekte in huizenprijzen Barneveld lijkt voorbij

Wonen

BARNEVELD De gekte op de Barneveldse huizenmarkt lijkt z’n beste tijd gehad te hebben. Na een behoorlijke periode van steeds verder oplopende prijzen, is nu een kentering te zien bij met name tussenwoningen en appartementen: de gemiddelde transactieprijs daalt.

Dat blijkt uit recente cijfers van de Nederlandse Vereniging van Makelaars (NVM) over de Barneveldse woningmarkt in het afgelopen kwartaal. Lag de gemiddelde transactieprijs voor een Barneveldse tussenwoning in het eerste kwartaal van dit jaar nog op 423.000 euro, nu is dat gemiddeld 401.000 euro, een daling van ruim vijf procent. De gemiddelde transactieprijs van een appartement daalde van 387.000 euro naar 382.000 euro (-zeven procent). Vergeleken met een jaar geleden zijn de transactieprijzen voor alle typen woningen nog wel gemiddeld 16 procent hoger.

VRAAGPRIJS Bij andere woningtypen was nog wel een duidelijke stijging in de gemiddelde transactieprijs te zien. Met name voor een gemiddelde hoekwoning werd de afgelopen drie maanden fors meer betaald (gemiddeld 576.000 euro). Opvallend is echter dat de gemiddelde vraagprijs voor zowel hoekwoningen als vrijstaande woningen juist is gedaald. De gemiddelde vraagprijs van een hoekwoning valt daarbij vooral op. Die lag afgelopen kwartaal gemiddeld op 466.000 euro, gemiddeld bijna een ton minder dan in het eerste kwartaal dit jaar (564.000 euro). Dat is een daling van meer dan 17 procent.

MEER TE KOOP Hoe het komt dat op sommige fronten in de transactieprijs en vraagprijs van woningen een daling is ingezet, na een behoorlijke periode van prijsstijgingen, is lastig te verklaren. Wat een rol kan spelen, is dat er meer Barneveldse woningen beschikbaar zijn gekomen. Dat laatste is terug te zien in andere cijfers van het NVM-overzicht. Zo zijn er afgelopen kwartaal in Barneveld 190 huizen te koop gezet, terwijl dat er in het eerste kwartaal dit jaar in totaal 113 waren. Ook de looptijd - het aantal dagen dat een huis te koop staat - nam bij met name hoekwoningen en appartementen toe. Dit zijn ook de twee woningtypen waarop de afgelopen maanden minder is overboden dan in het eerste kwartaal.

De NVM berekent ook een zogeheten ‘krapte-indicator’, waarbij het cijfer aangeeft hoeveel keuzemogelijkheden een potentiële huizenkoper had. Gemiddeld nam dat cijfer iets toe: van 1,8 in het eerste kwartaal van dit jaar naar 1,9 in het tweede kwartaal. Een jaar geleden stond deze indicator nog op 1,1. Daarmee valt te concluderen dat er langzaamaan meer te kiezen valt voor de huizenkoper.

MEER NIEUWE HUIZEN Voor de verdere ontwikkeling van de Barneveldse huizenmarkt, is interessant om te weten wat er de komende tijd gaat gebeuren. De afgelopen twee jaren werden in deze gemeenten relatief weinig nieuwbouwwoningen opgeleverd (378 in 2020 en 215 in 2021), terwijl de verwachting is dat dat aantal nieuwe huizen tot en met 2025 fors toeneemt, tot gemiddeld 680 extra nieuwe huizen per jaar. Als het aanbod groter is, zal dat mogelijk een effect hebben op de vraagprijs. Die nieuwe huizen zullen dit jaar vooral te vinden zijn in Bloemendal en Woudse Erven in Barneveld, Holzenbosch (Het Voorthuis), Het Poortje en Kromme Akker Zuid in Voorthuizen en bouwlocaties De Koepel en Kloezeman in Garderen.

Wouter van Dijk

advertentie
advertentie