Rhetap Wonen verzorgde de stoffering in het Puttense rijksmonument.
Rhetap Wonen verzorgde de stoffering in het Puttense rijksmonument. Henk Hutten

Dit interieur is ‘kasteelwaardig’

5 oktober 2021 om 08:13 Wonen

BARNEVELD/PUTTEN Na ruim drie jaar klussen en verbouwen was het vorige maand eindelijk zover: de eerste bewoners namen intrek in Zorglandgoed Groot Spriel in Putten. Mede dankzij Rhetap Wonen kwamen zij terecht in een woonzorghuis met een warm en huiselijk, maar ook ,,kasteelwaardig” interieur.

Aan het verbouwen van een rijksmonument zitten nogal wat haken en ogen, weet Arnold Hoeve inmiddels. Samen met zijn vrouw Monique nam hij drieënhalf jaar geleden landgoed Groot Spriel over, met als doel het speciaal in te richten voor mensen met een (beginnende) vorm van dementie. Na een lange periode van verbouwen en overleg met de betrokken erfgoedorganisaties is het negentiende-eeuwse kasteel sinds augustus in gebruik als woonzorghuis. 

WELZIJN ,,Het welzijn van de bewoners vinden we het allerbelangrijkst. Dat houdt in dat we mensen hun waardigheid laten behouden en kijken naar wat nog wél mogelijk is”, vertelt Hoeve in de aparte ontvangstruimte van het landgoed, waar de Barneveldse woonwinkel Rhetap Wonen verantwoordelijk was voor de stoffering. 

Ook een goed ingerichte woonomgeving draagt bij aan het welzijn van de bewoners, legt de directeur uit. ,,Onze doelgroep heeft baat bij een prikkelarme omgeving, dus een felrode of -gele muur is hier geen optie. Ook een druk patroon in de vloer kan voor problemen zorgen; soms durven mensen daar niet overheen te lopen.”

HERFSTBLADEREN Met hulp van Rhetap Wonen is niet alleen de ontvangstruimte, maar ook het kasteel zelf voorzien van stoffering die zowel stijlvol als passend bij de doelgroep is. Hoeve: ,,We hadden een goed gevoel bij Rhetap, er was meteen een klik. Interieurstylist Evert-Jan denkt goed met je mee en heeft oog voor detail.” Zoals bij de houten vloer in de ontvangstruimte, die in het najaar dezelfde kleur heeft als de roodbruine herfstbladeren die het landgoed bedekken. 

Ook over het interieur van het kasteel zelf is de directeur meer dan tevreden, vertelt hij tijdens een rondleiding. ,,We wilden de klassieke elementen behouden, maar wel combineren met een moderne stijl.” 

Zo zijn de muren in de woon- en eetkamer voorzien van karakteristiek barok behang, terwijl de rest van de inrichting licht en rustig is. Donkerblauwe gordijnen geven de twaalf studio’s een koninklijke tint. ,,Het interieur is kasteelwaardig, maar ook toegankelijk”, vat Hoeve samen. ,,Zowel de bewoners als de families voelen zich er thuis - en dat is het belangrijkste.” 

Aangeboden door Rhetap Wonen

De openhaard in het kasteel met daarboven klassiek behang.
De vloer in de ontvangstruimte kleurt straks mooi bij de gevallen herfstbladeren.
Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie
advertentie