René Koudijs van Intratuin Barneveld: ,,April vind ik bij uitstek de maand om in de tuin aan de slag te gaan.''
René Koudijs van Intratuin Barneveld: ,,April vind ik bij uitstek de maand om in de tuin aan de slag te gaan.'' Pauw Media
Tuintips

Aan de slag voor een seizoen lang genieten

28 maart 2021 om 12:31 Wonen

BARNEVELD April staat voor deur. René Koudijs van Intratuin Barneveld legt uit hoe u met opruimen, voeden en aankleuren het hele seizoen van uw tuin kunt genieten.

April vind ik bij uitstek de maand om in de tuin aan de slag te gaan. Je bent lekker buiten en dat helpt bij het kwijtraken van de extra coronakilo’s. Maar minstens zo belangrijk; alle tijd die je nu in je tuin steekt, betaalt zich over het seizoen dubbel en dwars terug. Dus, hup, die tuin in! Leg nu een basis voor een vitale tuin die ruimte biedt aan insecten, bijen, vlinders en vogels.

OPRUIMEN Begin met het opruimen. Steeds vaker tref ik klanten in onze winkel die een bijdrage willen leveren aan biodiversiteit in de tuin. Daarom vegen ze in de winter natuurafval in de perken en laten het liggen. Zodoende blijft er leefruimte over voor insecten of egels. Super! Nu is de tijd om dat op te ruimen en ruimte te geven aan groei en bloei.

GEEN NATUURAZIJN Vanuit dat zelfde ‘natuurlijke’ voornemen, pronken klanten ook steeds vaker dat ze de groene straat schoonmaken met ‘natuur’azijn. Alsjeblieft mensen, doe dat niet! Azijn doodt al het bodemleven in de grond. In onze winkel hebben wij daar allerlei vriendelijke, effectieve schoonmaakmiddelen voor. Verder is het natuurlijk zaak om het eerste onkruid zo snel mogelijk weg te halen en het gewas te snoeien.

VOEDEN Vervolgens adviseer ik klanten nu om de tuin flink te voeden. Zeker bij ons op de Veluwe, is kalk een perfecte grondverbeteraar voor je gazon of je moestuin. Met organische mest voed je de planten. Echt even doen, want als een plant of het gazon sterk opkomt, is het gewas later in het seizoen veel vitaler. Zo krijg je minder snel last van ziektes. Wat ik ook zo mooi vind, is dat je daarom niet direct zo’n eetgrage rups hoeft te bestrijden. Laat ‘m lekker zitten op die sterke plant! Die rups zorgt voor kleur wanneer het uitgroeit tot een vlinder – en anders hebben de vogels er een lekker vet feestmaal aan.

ZOMERBLOEIERS Als laatste stap moedig ik mensen aan de doffe wintertuin op kleur te brengen. Dat kan door mooie zomerbloeiers in je plantenbakken te zetten, maar ook door de huiselijkheid van binnen naar buiten te halen met een leuk tuindoek of een mooi ornament.

Plant nu een gevarieerd aanbod van groen aan, waardoor je gelaagdheid in de tuin creëert. Van hoog naar laag en van bessenplanten voor voeding tot stekelplanten voor beschutting. Hang ook even de insectenhotels en vogelhuisjes op. Maak jij van jouw tuin een huis voor vogels, vlinders en bijen, dan zorgen zij voor jou. Want de insectenstand, waar je in de voorgaande stappen zo hard aan hebt gewerkt, houden zij weer voor je in evenwicht.

FEESTJE Zo maak je de cirkel dus rond. Dit hele proces van leven in jouw tuin aanschouwen vanuit de luie loungestoel? Dat is echt een feestje! Heb jij toch dat beetje hulp of advies nodig bij jouw tuin? Ik help je graag. Dan doen we ook bij jou in de tuin via onze thuisdienst (geregeldgroen.nl)!

Aangeboden door Intratuin Barneveld

Organische meststof voor rhododendrons, hortensia's en azalea's.
Breng kleur in je tuin.
Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie
advertentie