Standbeeld van een Romeinse soldaat bij het Romeins Marskamp op de Ermelosche Heide.
Standbeeld van een Romeinse soldaat bij het Romeins Marskamp op de Ermelosche Heide. © Photography Hetty van Oijen
Uittips

Dansende bomen en papierkunst

25 mei 2023 om 12:30 Recreatie

BARNEVELD De Veluwe is ontzettend veelzijdig en het aanbod aan musea, attracties en natuur om te ontdekken is groot. Of je nou op zoek bent naar iets om te doen met het hele gezin of gezellig met z’n tweeën, er is voor ieder wat wils. Vier voorzetjes voor een Veluws dagje uit.

ROMEINS MARSKAMP 

Bos, weilanden of heide, in en rond Ermelo is het allemaal te vinden. Zo is hier het Romeins Marskamp en heeft de Ermelosche Heide een van de grootste schaapskooien van Gelderland. Het schitterende en ietwat mysterieuze Speulderbos is een van de oudste bossen van Nederland. Wanneer je hier doorheen fietst, ontdek je meteen waarom de dorpsbewoners het ook wel het ‘bos van de dansende bomen’ noemen. Voor wandelaars zijn de klompenpaden in het landelijke gebied dan weer interessant. En watersporters en strandgangers kunnen zich uitleven op Strand Horst.

Gisteren, vandaag en de toekomst ontmoeten elkaar op de Veluwe

PAPER ART 

Het Apeldoornse CODA Museum is bekend vanwege de gevarieerde collectie van hedendaagse sieraden en beeldende kunst op en van papier en karton. Daarnaast vind je er hedendaagse schilderijen, moderne sculpturen en een boeiende historische collectie. 


Paper Art in het CODA Museum in Apeldoorn. - © Photography Hetty van Oijen

Dit jaar staat het CODA van 11 juni tot en met 12 november weer in het teken van CODA Paper Art. Deze tentoonstelling laat papierkunst in de volle breedte zien; van kleine kunstwerken en objecten tot levensgrote installaties die in het prachtige lichte gebouw goed tot hun recht komen.

JAAR VAN DE HANZESTEDEN 

Gisteren, vandaag en de toekomst ontmoeten elkaar in de Hanzesteden. Al meer dan 800 jaar zijn deze aan het water gelegen steden verbonden door historie, handel en gastvrijheid. 


De Kerkhofstraat met het Daendelshuis en het Nederlands Bakkerijmuseum in Hanzestad Hattem. - © Photography Jurjen Drenth

Zo kun je op de Veluwe genieten van de bijzondere sfeer, smalle straatjes en prachtige monumenten in Elburg, Hattem en Harderwijk. Dit jaar wordt er extra stilgestaan bij dit bijzondere stukje Hanzegeschiedenis. Het hele jaar door zijn er verschillende activiteiten die variëren van feestelijk tot educatief. 

DAGJE STRAND 

Bij lekker weer bieden de mooiste recreatiegebieden op en rond de Veluwe veel waterplezier. Watersporters kunnen hier uit hun dak gaan, maar een gezellig dagje strand of een mooie wandeling maken, kan natuurlijk ook. 


Strandplezier in Zeumeren. 

Het recreatie-aanbod is zo divers dat er altijd wel een strand is waar dat kan. Ga voor een stranddag vol actie naar Zeumeren of kies juist voor het unieke Heerderstrand dat is omgeven door groene naaldbomen.

Dit artikel wordt u aangeboden door visitveluwe.nl/uitjes

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie