Initiatiefnemer Erma Rotteveel (links) en Kiek van der Poel (uitvoering) bij de fotopanelen van Bosch Beton.
Initiatiefnemer Erma Rotteveel (links) en Kiek van der Poel (uitvoering) bij de fotopanelen van Bosch Beton. Bart Knegt/Windkracht 10

Barneveldse panelen vertellen mysterieus verhaal

22 december 2020 om 14:10 Recreatie

BARNEVELD Tien keerwanden van Bosch Beton uit Barneveld hebben een bijzondere toepassing gekregen op de Tulpen-fietsroute tussen Leiden en tulpendorp Roelofarendsveen. 

De betonnen keerwanden, normaal in gebruik op agrarische bedrijven en in de grond- weg- en waterbouw, zijn voorzien van zwart-witfoto’s en poëtische teksten. In het waterrijke gebied in Zuid-Holland vertellen de panelen het verhaal van de Veenmeermin-legende, naar een idee van fotograaf-beeldmaker Erma Rotteveel. 

BRIEF UIT 1881 Aanleiding was de vondst van een brief uit 1881, waarin wordt gesproken over dit ‘vrouwelycke waterwezen’. De fietsroute ‘Veenmeermin, waar ben je?’ is dertig kilometer lang. Fietsers maken onderweg kennis met de Veenmeermin via tien visuele verhalen van de hand van Rotteveel. Ieder fotopaneel vertelt een poldersage over de relatie van de Veenmeermin met tulpen, boeren en tuinders. En over de sporen die ze heeft achtergelaten in het landschap. 

GOUDKOORTS Het is niet de eerste keer dat betonnen keerwanden van het Barneveldse bedrijf een kunstzinnige toepassing krijgen. In 2017 gebeurde dat ook al op de boulevard van Noordwijk tijdens het project ‘Goudkoorts’ van voormalig wereldkampioen shorttrack Monique Velzeboer en fotograaf John de Koning. Op de buitenexpositie van dit project kregen goudkleurige foto’s van Nederlandse gouden medaillewinnaars een plek op zwart gespoten keerwanden van Bosch Beton.

Kiek van der Poel, nauw betrokken bij de uitvoering van beide projecten, legt uit hoe ze bij Bosch Beton terecht kwam. ,,Ik ben opgegroeid op een boerderij en daar ken ik de betonnen keerwanden van. Zo ben ik op dit idee gekomen, eerst in Noordwijk en nu dus ook voor De Tulpenroute.’’

Tien keerwanden van Bosch Beton voor de fietsroute 'Veenmeermin, waar ben je?'
De achterzijde van de tien betonnen keerwanden van Bosch Beton.
Fietsers bij één van de fotopanelen in het waterrijke gebied tussen Leiden en tulpendorp Roelofarendsveen.
De fietsroute in het waterrijke gebied tussen Leiden en Roelofarendsveen.
De brief uit 1881 over de Veenmeermin.
Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie
advertentie