Afbeelding
ANP

Werkstraf eigenaar en bedrijfsleider pluimveebedrijf Lunteren voor verzwijgen salmonella

25 mei 2023 om 14:32 Rechtbank

LUNTEREN/ZWOLLE (ANP) De bedrijfsleider en de eigenaar van een pluimveebedrijf uit Lunteren zijn donderdag door de rechtbank in Zwolle veroordeeld tot een half jaar cel voorwaardelijk en 200 uur taakstraf. De rechtbank vindt dat ze met de verkoop van met salmonella besmette eieren de volksgezondheid in gevaar hebben gebracht. Het bedrijf kreeg ook een boete van 80.000 euro.

Na een bedrijfsbarbecue in juni 2017 in Duitsland raakten acht medewerkers ziek. Ze bleken met salmonella besmette eieren gegeten te hebben. Een 22-jarige werknemer overleed uiteindelijk. Autoriteiten kwamen na onderzoek uit op de locatie in Wouterswoude van een pluimveebedrijf uit Lunteren. De daar aangetroffen salmonellabesmetting kwam overeen met monsters die waren genomen bij de slachtoffers in Duitsland.

Volgens de rechtbank wisten de bedrijfsleider en de 51-jarige directeur van de besmetting af. In juli 2016 was al sprake van een salmonellabesmetting bij het pluimveebedrijf en daarna zijn geen specifieke maatregelen genomen.

NEGATIEF Volgens de rechters was er nog steeds sprake van een salmonellabesmetting toen in mei 2017 de eieren aan een Duits bedrijf werden geleverd. Dat een positieve test uit de zomer van 2016 afkomstig zou zijn van een monster van buiten de stallen, achtte de rechtbank ongeloofwaardig. Het viel de rechtbank op dat toen kort achter elkaar meerdere monsters zijn genomen, waarna alleen de laatste negatief bleek. De rechtbank vermoedt dat toen net zolang monsters zijn genomen tot er een negatief resultaat naar voren kwam.

BOETE De dood van de 22-jarige man was niet aan de verdachten ten laste gelegd. De rechtbank ging daar verder in haar vonnis ook niet op in. De opgelegde straf is gelijk aan de eis van het Openbaar Ministerie. Het pluimveebedrijf kreeg een boete van 80.000 euro, lager dan de geëiste boete van 140.000 euro. De rechtbank hield hier rekening met het flinke tijdsverloop sinds de ontdekking van de besmetting.

advertentie
advertentie
advertentie