Afbeelding
Rechtbank Gelderland

Rechter: ‘TopParken mocht directeur op staande voet ontslaan’

12 mei 2021 om 08:44 Rechtbank

LUNTEREN/ARNHEM De kantonrechter in Arnhem heeft verschillende verzoeken van de ontslagen algemeen directeur van TopParken afgewezen. Het hoofdkantoor van het familiebedrijf, dat twintig vakantieparken exploiteert, is gevestigd op landgoed De Scheleberg in Lunteren.

De ontslagen directeur verzocht onder meer om een transitievergoeding, een vergoeding omdat zijn werkgever onterecht de arbeidsovereenkomst op heel korte termijn had opgezegd, bonussen en een meerwaarderegeling.

De kantonrechter gaat wel mee in het verzoek van de werknemer om nog een deel van zijn salaris te ontvangen, meldt de Rechtbank Gelderland. ,,De werkgever mag dat deel wel verrekenen met de vergoeding die de werknemer aan de werkgever moet betalen, omdat hij zich zodanig gedragen heeft dat de werkgever hem op staande voet moest ontslaan’’, wordt daaraan toegevoegd.

VERLEDEN TopParken ontsloeg de werknemer en gaf daarvoor drie redenen. De eerste reden was dat de werknemer niet eerlijk antwoordde op vragen die zijn werkgever hem stelde over zijn strafrechtelijke verleden. De tweede reden betrof een factuur die de werknemer door TopParken had laten betalen aan de vennootschap waarvan hij eigenaar was. Volgens Topparken was die factuur ten onrechte gestuurd en betaald.

De derde reden die TopParken aanvoerde voor het ontslag op staande voet was dat de voormalig algemeen directeur de kosten van zijn advocaat in een strafzaak zonder toestemming had laten betalen door TopParken.

DWAALSPOOR De kantonrechter oordeelt dat de werknemer richting TopParken niet de waarheid heeft gesproken over zijn strafrechtelijke verleden en de werkgever daarmee op een dwaalspoor heeft gezet. Zo gaf de werknemer één van de aandeelhouders van TopParken onjuiste informatie toen zij vroeg hoe het met de strafzaak tegen hem stond. Hij antwoordde: ‘Oud nieuws’, terwijl hoger beroep in de strafzaak nog loopt.

Daarnaast voorzag de ontslagen directeur ook de financieel manager van TopParken van verkeerde informatie. Hij stuurde per WhatsApp vervalste bewijsstukken van zijn ‘onschuld’. De kantonrechter oordeelt dat deze handelswijze van de werknemer al zodanig is dat de werkgever hem op staande voet mocht ontslaan. De kantonrechter komt daarom niet toe aan de beoordeling van de andere twee redenen die de werkgever had aangevoerd.

GEEN BONUS De arbeidsovereenkomst bevat volgens de rechter geen afspraken over bonussen of een meerwaarderegeling. Volgens de werknemer had hij met de werkgever voor het ondertekenen van de arbeidsovereenkomst afspraken gemaakt over bonussen en een meerwaarderegeling. De kantonrechter oordeelt dat het A4tje met afspraken wensen van partijen over en weer waren. Het zijn geen daadwerkelijk gemaakte afspraken. Daarom krijgt de werknemer geen bonussen of meerwaarderegeling.

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie
advertentie