Welke partij werd waar de grootste?

17 mrt, 09:31 Politiek Gemeenteraadsverkiezingen 2022
Gerwin van Luttikhuizen
Tellen van bijna vierhonderd stembiljetten van stembureau in de Veluwehal.
Tellen van bijna vierhonderd stembiljetten van stembureau in de Veluwehal.

BARNEVELD Lokale partijen zijn landelijk opnieuw veruit de grootste geworden bij de gemeenteraadsverkiezingen. In 221 van de 333 gemeenten waarin gestemd is, werd een lokale partij de grootste. In Barneveld is dat niet zo, daar is de SGP met tien zetels de grootste partij. Wel steeg Lokaal Belang van vier naar zeven zetels.

Van de landelijke partijen werd CDA in de meeste gemeenten de grootste (37), gevolgd door de VVD (25 gemeenten). Dat blijkt uit cijfers uit de Verkiezingsdienst van het ANP. 

Op onderstaande kaart staat per gemeente welke partij de meeste stemmen (in procenten) behaalde tijdens de gemeenteraadsverkiezingen van 2022 en de vorige gemeenteraadsverkiezingen. Dit is veelal de stembusgang van 2018, in sommige heringedeelde ..

Mis niks, lees alles uit de gemeente Barneveld


Blijf op de hoogte van alles wat er speelt in de gemeente Barneveld en omliggende plaatsen met BarneveldseKrant.nl. Onze redactie plaatst elke dag nieuwe artikelen en exclusieve verhalen online. Als abonnee van de Barneveldse Krant lees je die allemaal. Schrijf je in, dan lees jij ook alles over de gemeente Barneveld.