Afbeelding
Afbeelding van NatureFriend via Pixabay

Met Douglas hout je tuin kindvriendelijk maken

15 juni 2022 om 14:53 Partnercontent

De tuin veranderen in een speelparadijs voor kinderen en hun vriendjes en vriendinnetjes? Dat lijkt al gauw een flinke investering. Dat hoeft het echter niet te zijn. Zo staat de toevoeging van slechts een schommel en zandbak al snel garant voor uren spelplezier. Wordt hierbij tevens de keuze gemaakt voor duurzame en tegelijkertijd voordelige materialen, dan is het ook voor de volwassenen feest.

Een voorbeeld van veel gebruikt materiaal om speeltoestellen mee te maken is Douglas hout, dat beschikt over vele positieve eigenschappen.

Zandbak

Spelen in de zandbak is niet alleen leuk, maar ook bewezen effectief voor de ontwikkeling van kinderen. Zo draagt het bij aan het verbeteren van de motoriek, wordt de creatieve geest uitgedaagd en heeft het een ontspannende werking.

Een zandbak is te koop bij onder meer de plaatselijke bouwmarkt, of eigenhandig te fabriceren. Het enige wat men hiervoor nodig heeft zijn, naast houten planken en uiteraard zand, een boormachine, schroeven en een zaag. Voor een goede afwatering is het aanbrengen van een worteldoek aan te bevelen.

Om te voorkomen dat het zand vervuild raakt door buurtkatten die het als toilet gebruiken, is het zinvol om de zandbak te voorzien van een stevige houten deksel. Voor optimaal gebruiksplezier is de keuze voor een opklapbare versie die tijdens het spelen als zitje kan dienen een veel gekozen optie.

Schommel

Schommels hebben een grote aantrekkingskracht, op zowel kinderen als volwassenen in elke leeftijd. De populariteit ervan is al decennialang onverminderd groot. Niet zonder reden zijn schommels daarom ook nog altijd in openbare speeltuinen en attractieparken te vinden.

De kans dat een schommel gedurende een groot aantal jaren een belangrijke plek vervult in de tuin, is dan ook groot. Des te belangrijker is het om bij de keuze voor een schommel extra selectief te zijn qua materiaal, om ervoor te zorgen dat het speelattribuut de tand des tijds doorstaat.

Speelparadijs van Douglas hout

Zowel zandbakken als schommels nemen in de tuin al gauw een prominente plek in. Daarmee bepaalt het voor een groot deel de uitstraling van de tuin. Dat maakt dat zorgvuldig de mogelijke materiaalkeuzes afwegen belangrijk is, om zo tot het meest geschikte hout te komen.

Douglas hout is de laatste jaren uitgegroeid tot een houtsoort die steeds meer in trek is. Douglas betreft namelijk een harde, duurzame houtsoort die valt in duurzaamheidsklasse 3. Dat betekent dat dit type een levensduur kent van ten minste vijftien jaar. Kiest men voor het behandelen van het hout, dan kan dit de levensduur met nog eens vele jaren verlengen.

Douglas hout is overigens niet alleen een duurzame keus, het is tevens relatief voordelig geprijsd. Bovendien wordt het veel gekozen vanwege de warme kleur, die extra sfeer aanbrengt in de tuin. 

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie
advertentie