Afbeelding
Nander de Wijk

Hoe maak je aan de hand van storytelling een mooie bedrijfsvideo?

11 augustus 2021 om 10:23 Partnercontent

Wat is storytelling nu eigenlijk? Voor deze Engelse term bestaat eigenlijk (nog) geen goed Nederlands alternatief. Storytelling is verhalend schrijven of filmen, met aandacht voor het narratief. Het legt veel minder de nadruk op zakelijke informatie – ‘dit zijn de feiten’ – en meer op de persoonlijke ervaring, bijvoorbeeld die van de klant. 

In de afgelopen jaren heeft de storytellingmethode veel terrein gewonnen binnen het marketingsvak. Niet zo gek ook: mensen zijn het een beetje zat dat ze continue met on the nose verkooppraatjes en call to actions, ‘doe dit’ of ‘laat dat’, worden geconfronteerd. Het werd wel eens tijd voor iets verfrissends.

Waar kom je storytelling tegen?
Je vindt elementen van storytelling veelal in blogs, e-booksinfographics, maar dus ook in video’s. Als je een bedrijfsfilm laat maken of een promotiefilm laat maken is het een goed idee dit te doen met de principes van storytelling in je achterhoofd. Storytelling versterkt namelijk het effect van de contentmarketing. Tegenwoordig vind je storytelling in bijna elke vorm van marketing terug. Het is een trend waar je als bedrijf of organisatie niet in kunt achterblijven.

Verlies je doel niet uit het oog
Focus. Het bericht moet niet te lang worden, noch mag je je boodschap of doelgroep uit het oog verliezen. Een héél interview met een klant is bijvoorbeeld veel te lang. Laat alleen de hoogtepunten zien en concentreer op enkele kernzinnen. Hoe korter, hoe krachtiger. Verlies echter ook niet de structuur uit het oog: je video moet een duidelijke inleiding en een conclusie hebben. 

Bedrijven en video
Bedrijven en organisaties kunnen niet meer zonder video. Het internet heeft de wereld veroverd en ook televisiereclames worden nog altijd massaal bekeken. De ‘traditionele’ bedrijfsfilm – waarin het verhaal van het bedrijf: de drijvende krachten, de ambitie en de historie worden belicht – wordt steeds vaker in de vorm van een verhalende documentaire gepresenteerd. 

De kenmerken van een goed verhaal
Als je met storytelling aan de slag gaat, dien je je verhaal een logische structuur te geven, zoals die bijvoorbeeld bij een documentaire of een zakelijk interview gehanteerd wordt. Je moet met een aantal dingen rekening houden, die je onder geen beding uit het oog mag verliezen:

  • Zorg voor een heldere opbouw: inleiding, middenstuk, slot.
  • Toon de ontwikkeling van de hoofdpersoon (vallen en opstaan? Medestanders en tegenstanders?)
  • Breng losse gebeurtenissen met elkaar in verband.
  • Wees authentiek.
  • Hou het persoonlijk.
  • Zorg voor prikkeling (bijvoorbeeld door emoties op te roepen).
  • Activeer: je spreekt het misschien niet hardop uit, maar je wilt iets van de kijker gedaan krijgen.


Je merkverhaal in vijf stappen achterhalen
Hoe breng je het verhaal van jouw merk of bedrijf het beste aan de klant over? Dat is in zijn geheel afhankelijk van je organisatie en historie, maar hou deze zaken in ieder geval in acht:

  • Bepaal een ‘waarom’: waarom ben je wie je bent en doe je wat je doet? Wat maakt jou als bedrijf uniek?
  • Je historie: waarom ben je je bedrijf begonnen? Met welk oogmerk ben je begonnen? Tegen welke obstakels ben je opgelopen en welke overwinningen heb je tot nu toe geboekt?
  • De hoofdrolspelers: wie staan er centraal in je verhaal? Wie zijn de mensen achter de organisatie? Hoe hebben deze mensen bijgedragen aan het succes van de organisatie? 
  • De bedrijfsmissie: wat wil je precies bereiken? Wat kan je voor je klant betekenen? 
  • De pijnpuntjes: hoe kan het beter? Een goed merkverhaal is persoonlijk. Niemand is helemaal perfect, dus ook een bedrijf of organisatie niet. Laat zien dat je erkent waar het fout gaan, laat zien wat je verkeerd hebt gedaan, maar ook wat je ervan geleerd hebt.


Maak kennis met Pro Motion Film from Pro Motion Film on Vimeo.

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie
advertentie