Afbeelding
Duurzaamheid

Het gaat de goede richting uit met de duurzaamheid in Barneveld

Partnercontent

De gemeente Barneveld wordt steeds duurzamer. Dit blijkt uit cijfers van de Klimaatmonitor. De gemeente verricht dan ook al langer inspanningen om meer duurzame energie op te wekken en minder energie te verbruiken. Tegelijkertijd lijken ook inwoners en ondernemers meer groene energie te gebruiken. 

Beperkte daling in energieverbruik, maar wel steeds groenere energie

Het energieverbruik in de gemeente Barneveld is al enkele jaren relatief stabiel gebleven. In de eerste helft van vorig decennium trad er nochtans een daling op van zo’n 6.890 TJ naar 6.181 TJ in vijf jaar tijd. Vervolgens is dit echter opnieuw geklommen om uiteindelijk rond 6.400 TJ te stabiliseren. Hierbij steeg het aandeel elektriciteit (incl. de zonnestroom achter de meter) en daalde het warmteverbruik (aardgas). Ook de hoeveelheid hernieuwbare warmte is intussen toegenomen, net zoals de hoeveelheid zonnestroom achter de meter. Hoewel het energieverbruik stabiel blijft, is de energie dus wel groener geworden en dat is dan weer een heel goede zaak.

Dit alles blijkt uit cijfers van de Klimaatmonitor. Deze cijfers tonen aan dat de hoeveelheid groene stroom flink is toegenomen. Wat de hernieuwbare warmte betreft, moeten we wel een kanttekening maken. Vooral de houtkachels drijven dit cijfer op, hoewel hout wel een hernieuwbare energiebron is, is het nog niet automatisch CO2-neutraal. Bij het verbranden van hout komt er nu eenmaal CO2 vrij. Anderzijds is het (bijgemengd) biobrandstoffenverbruik in het wegverkeer gestegen. Deze trend is ook elders in Nederland merkbaar.

Hoe dan ook stijgt het percentage van hernieuwbare energie al enige tijd. Waar dit in 2010 nog 2,4% bedroeg, is het sindsdien snel naar 5% beginnen te klimmen. Ook het percentage hernieuwbare energie in de transportsector is meer dan verdubbeld.

Gemeente Barneveld wil flink verduurzamen

Barneveld doet dan ook het een en ander om de gemeente te verduurzamen. Zo heeft de gemeente in haar Energievisie beslist om de gemeentegebouwen te verduurzamen en minder energie te gebruiken. Daarvoor heeft het reeds de lampen van de openbare verlichting door led verlicht vervangen. Ook stelde de gemeente recent nog een subsidiebedrag van 225.000 euro ter beschikking voor de realisatie van meer dan veertig energiezuinige sociale huurwoningen in Voorthuizen. Het zijn slechts enkele voorbeelden van hoe de gemeente duurzamer wil worden.

Samenwerken aan een duurzamer Barneveld

Uiteraard kan de gemeente het niet alleen en is het ook afhankelijk van de duurzame inspanningen die de inwoners en bedrijven leveren. Burgers kunnen bijvoorbeeld hun verlichting verduurzamen en overschakelen op ledverlichting, maar ook zonnepanelen en elektrisch rijden helpt. En bedrijven hebben mogelijk een nog grotere impact. 

Dit laatste lijken de Barneveldse ondernemers ook te hebben begrepen. Neem bijvoorbeeld het dak van Betting Service Team en BGS op de Energieweg. In tegenstelling tot de windmolen van Bestwind vallen de zonnepanelen er niet zo hard op, maar het dak ligt er intussen wel goed mee bestrijkt. Deze zonnepanelen wekken groene energie op, maar tegelijkertijd zijn ze ook zonwerend en zorgen ze ervoor dat het tijdens de zomer lekker koel blijft. En ook agrariër Gerrit van den Heuvel in Stroe liet eerder al 455 zonnepanelen op zijn twee stallen plaatsen. Wie volgt?

advertentie
advertentie