Afbeelding
Foto door form PxHere

Reizen naar Cambodja: regels en visum

23 april 2021 om 06:21 Partnercontent

Cambodja heeft reeds in juni vorig jaar de grenzen opengesteld voor buitenlandse bezoekers. Reizigers met een geldig visum Cambodja mogen het land opnieuw binnen. Er gelden echter strikte voorwaarden, om ervoor te zorgen dat geen nieuwe besmettingen met het coronavirus zich over het land verspreiden.

Cambodja wil toerisme herstarten

Cambodja was een van de eerste landen ter wereld die buitenlandse reizigers weer welkom heette, ook al woedt de pandemie in de rest van de wereld en in de buurlanden nog steeds. De regering vond dat de binnenlandse economie genoeg schade had geleden en dat de aanpak van het virus succesvol genoeg was om de grenzen langzaam weer open te stellen.

Het land heeft nog steeds regels om de verspreiding van het coronavirus te voorkomen. Winkels en hotels zijn open, restaurants en bars zijn gesloten. De overheid van Cambodja heeft een kaart gepubliceerd met plaatsen in het land die vermeden moeten worden

Strenge voorwaarden voor reis naar Cambodja

Hoewel het sinds enkele maanden mogelijk is om naar Cambodja te reizen, zijn de reisvoorwaarden zeer strikt. Alle reizigers moeten bij aankomst een borgsom van 2.000 dollar betalen. Dit bedrag wordt gebruikt om eventuele kosten in verband met het coronavirus te dekken. Alle reizigers moeten ook een doktersattest bij zich hebben waarin wordt bevestigd dat zij negatief op het virus zijn getest. Dit attest mag niet meer dan 72 uur voor de vertrekdatum zijn afgegeven. Tenslotte is een reis- en ziektekostenverzekering vereist, die een bedrag van ten minste 50.000 USD dekt. Alle reizigers moeten bij aankomst een bewijs van deze verzekering kunnen overleggen.

Bovendien heeft Cambodja, in tegenstelling tot andere landen, het visumsysteem in stand gehouden. De regering heeft zich onlangs zelfs verzet tegen suggesties van de toeristische sector om de prijzen van visums te verlagen. Dit betekent dat een visum Cambodja nog steeds vereist is om het land binnen te komen. Momenteel is reizen alleen mogelijk met een fysiek visum. Elektronische visums worden op dit moment niet afgegeven.

 Verplichte quarantaine bij aankomst

Alle mensen die in Cambodja aankomen, moeten 14 dagen in quarantaine blijven. Of reizigers zichzelf mogen isoleren of in een quarantaine-instelling van de overheid worden geplaatst, hangt af van de vraag of passagiers van dezelfde vlucht positief zijn getest. Als alle passagiers negatief testen, mogen zij 14 dagen in zelf-quarantaine blijven. Als een van hun medepassagiers positief test op het virus, moeten alle passagiers in quarantaine in een aangewezen faciliteit. Dit kan tot 1.380 USD kosten, wat door de reizigers zelf moet worden betaald. Personen die zelf positief testen, worden bij de landing naar een ziekenhuis gebracht. 

E-visum Cambodja kan niet worden aangevraagd

Het elektronisch visum voor Cambodja wordt momenteel niet afgegeven door de immigratiediensten. Hoewel het reisverbod is opgeheven, werkt het e-visumsysteem nog niet. Hoewel een visum in theorie gewoon kan worden aangevraagd, worden alle aanvragen momenteel in de wacht gezet. Zodra het systeem weer draait, zullen alle lopende aanvragen automatisch worden verwerkt.

Visums die op de luchthavens in Cambodja kunnen worden gekocht, zijn ook nog niet beschikbaar. Reizigers moeten voor vertrek een fysiek visum aanvragen bij de Cambodjaanse ambassade. Dit om er zeker van te zijn dat alle veiligheidsmaatregelen worden genomen, om het risico op verspreiding van het coronavirus zo klein mogelijk te houden.

E-visum Sri Lanka is wel al aan te vragen

Het elektronisch visum voor Sri Lanka is sinds 21 januari wel weer aan te vragen. Dit e-visum, ook wel ETA Sri Lanka genoemd, is 30 dagen geldig. In het aanvraagformulier van het visum Sri Lanka wordt naar de verwachte aankomstdatum gevraagd. De daadwerkelijke aankomstdatum mag hier vervolgens maximaal 90 dagen van afwijken.

Er gelden echter wel strenge voorwaarden voor reizen naar Sri Lanka. Zo moeten reizigers een reservering hebben bij een hotel dat door de Sri Lankaanse autoriteiten als “Safe and Secure hotel level 1” gecertificeerd is. Daarnaast moet voor elke maand dat men in Sri Lanka is een bedrag van 12 USD betaald worden voor een Covid-19-verzekering en moeten reizigers een gezondheidsverklaring invullen. Ook moet men een negatief testresultaat (maximaal 96 uur voor vertrek getest) in het Engels kunnen tonen en moeten de PCR-tests die in Sri Lanka afgenomen zullen worden al voor vertrek betaald worden (40 USD per test).

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie
advertentie