Afbeelding
Foto Freepik

Nederland maakt zich klaar: een gids voor grote esports-toernooien in 2024

29 maart 2024 om 13:23 Partnercontent

Nederland heeft zich ontwikkeld tot een belangrijke speler in de mondiale esports-scene. 2024, met een gepassioneerde fanbase en een snelgroeiende infrastructuur in esports, wordt het wederom een heel spannend jaar voor Nederlanders. Deze gids profileert onder meer de belangrijkste aankomende esports-evenementen op de kalender voor Nederland en biedt nuttige informatie voor reizende fans naar binnen- en buitenland.

Een bloeiend ecosysteem: het Nederlandse e-sportlandschap

De e-sportindustrie groeit zo snel dat er in 2025 naar verwachting 1,3 miljard regelmatige kijkers van de sport zullen zijn (https://www.statista.com/statistics/490522/global-esports-market-revenue/) . De groei van het land komt tot stand dankzij jongeren en een technisch onderlegde bevolking, naast een toenemend aantal professionele Nederlandse esports-spelers die hun beroep uitoefenen op het wereldtoneel. Organisaties als Fnatic Rising (League of Legends) en Team Liquid (CS:GO) hebben Nederlandse rosters opgericht en daarmee de inzet van het land in de ontwikkeling van deze sport geconsolideerd.

Grote toernooien om naar te kijken: de Nederlandse Esports-kalender 2024

Dit is wat Nederlandse esports-fans in 2024 kunnen verwachten, hoewel de daadwerkelijke officiële schema’s van enkele grote toernooien nog moeten worden bevestigd op basis van trends en aankondigingen uit het verleden.

Nederlands Kampioenschap - (mei-juni) - De door ESL georganiseerde toernooien zouden heel goed een comeback kunnen maken met de 2024-versie van hun gevestigde serie, met klassiekers Counter-Strike: Global Offensive (CS:GO) en Rainbow Six Siege. Het ESL Dutch Championship, met online en offline finales, profileert zich traditioneel als het strijdtoneel voor de opkomende Nederlandse esports-spelers en kent regelmatig een zeer grote lokale kijkerspubliek. Leer alles wat er te weten valt over de ESL Dutch Championships op de ESL Benelux-website op play.eslgaming.com/beneljson de ESL Benelux-website: play

DreamHack Rotterdam (verwacht: juli): Een van ‘s werelds grootste festivalorganisatoren in de game-industrie, DreamHack, zal Rotterdam opnieuw bezoeken met een driedaags evenement in 2024. Vorig jaar in Rotterdam, op zijn minst enkele van de grootste gametoernooien zoals CS: GO, Dota 2 en Fortnite werden georganiseerd, met duizenden deelnemers en een enorme online opwinding. Blijf op de hoogte van de officiële DreamHack https://dreamhack.com/ voor de laatste en meest up-to-date informatie over DreamHack Rotterdam 2024.

Andere toernooien zijn onder meer de Challengers Series-evenementen, waaronder BLAST Premier, een jaarlijks circuit dat het hele jaar door geopend is en uitmondt in een prestigieus hoofdcircuit. Als het evenement in 2024 in Nederland wordt gehouden, is dat de grote kans voor het lokale team om te strijden en voor het eerst in de geschiedenis van zo’n grote internationale competitie een plaats te bemachtigen. Uiteraard wordt het laatste nieuws over dergelijke evenementen geplaatst op de BLAST Premier-site op: https://www.blast.tv/

Case Study: De opkomst van TEKKEN in Nederland

Er is een mooie trend zichtbaar in de Nederlandse esports-scene: vechtgames met de focus op TEKKEN 7. In februari 2023 was de stad Amsterdam gastheer van de TEKKEN World Tour Finals als onderdeel van de fight season world series. Deze gebeurtenis diende als bewijsstuk om verder te herhalen dat Nederland een gelijke toewijding heeft aan diversiteit in esports en alle mogelijkheden heeft om als middelpunt te dienen voor enkele van de meer gespecialiseerde gamegenres. Je kunt de Nederlandse TEKKEN-scene volgen op de Nederlandse Tekken Alliantie Facebook-groep (https://www.facebook.com/TekkenENDA).

Voorbij de toernooien: de Nederlandse Esports-ervaring

Het is de thuisbasis van veel grote toernooien, maar er zijn er nog meer om trots op te zijn. Het omvat alles, van lokale esports-cafés en -bars tot landelijke gemeenschappen, dus het zorgt voor een enorme catwalk voor zowel professionele als amateurspelers. Klik hier voor meer informatie over waar je in Nederland terecht kunt voor esports-activiteiten en gaming-gemeenschappen. Hier vindt u de bronnen om Nederlandse esports-cafés en -gemeenschappen te identificeren.

Esports locaties Nederland: https://h20.gg/en/product/esports-lounge-cafe/ (Nederlandse website)
Lagless (Nederlandse esports nieuwswebsite): https://www.youtube.com/watch?v=hvo4NXlfWdY (Nederlandse website)

Deze universiteiten zijn snel bezig met esports in hun curriculum en projecten om een nieuwe lijn Nederlands esports-talent op te bouwen.

Vooruitkijken: de toekomst van de Nederlandse esports

De Nederlandse esports-scene zit vol potentieel. Voortdurende investeringen in infrastructuur en een groeiende schare fans, jaar na jaar, betekent dat het een echt springplank is voor het land om in de toekomst een reeks steeds grotere en betere toernooien te organiseren. Daarnaast zou het land Nederlandse esports-organisaties en academies oprichten, in een poging een effectieve, betrouwbare stroom van Nederlandse, grote esporters van de toekomst te verzekeren.

Blijf op de hoogte: bronnen voor Nederlandse Esports-fans

Door deze bronnen te volgen, blijf je op de hoogte van de laatste ontwikkelingen in de Nederlandse esports:

  • Websites van grote organisatoren van esports-evenementen (ESL, DreamHack, BLAST Premier, etc.)
  • Esports-nieuwswebsites en publicaties (HLTV, Liquipedia, Dot Esports)
  • Nederlandse esportsnieuwswebsites en evenementenkalenders (indien beschikbaar)

“Dit is hoe de zich ontwikkelende beweging de Nederlandse esports-fans kan volgen om lokale teams en spelers te ondersteunen.

Conclusie

In veel opzichten kan Nederland worden gezien als een nieuwe opkomende macht in de mondiale esports-scene. Met gigantische toernooien, gigantische en ondersteunende fans en een levendige lokale scene heeft niet alleen Nederland, maar heel Nederland grote plannen voor zichzelf in 2024 en daarna. Dus noteer je agenda, bereid je uitrusting voor en maak je klaar om de spanning van esports in Nederland te ervaren!

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie
advertentie