Afbeelding
...

'Explosie' aan fietsendiefstallen in Voorthuizen

5 september 2019 om 15:52 Overig

VOORTHUIZEN Er worden dit jaar veel meer fietsen gestolen in Voorthuizen dan in eerdere jaren. De teller staat voor de eerste acht maanden van 2019 al op 35 diefstallen, terwijl er de afgelopen jaren gemiddeld 15 gevallen per jaar werden genoteerd. Recreatieplas Zeumeren is een van de hotspots waar dieven vaak toeslaan, aldus wijkagent Femke van Lith. Ook in het centrum van Voorthuizen en op campings werden veel tweewielers ontvreemd.

Jannes Bijlsma

De meeste diefstallen vonden de afgelopen 2,5 maand plaats. Van Lith noemt de ontwikkeling een ‘explosieve stijging’. Een duidelijke oorzaak kan ze hier niet voor aanwijzen. ,,Blijkbaar is Voorthuizen aantrekkelijk voor fietsendieven. Meer kan ik daar ook niet over zeggen. We werken momenteel wel aan een onderzoek naar een oorzaak voor een x-aantal diefstallen. Maar voor de rest kunnen we niet zeggen hoe het kan dat er dit jaar ineens zoveel fietsen worden gestolen in Voorthuizen.”

Volgens de wijkagent duikt een bepaalde vorm van criminaliteit plotseling in grote mate op. ,,Een paar jaar geleden, toen ik liep het hier de spuigaten uit met de woninginbraken. Daar hebben de gemeente en politie zwaar op ingezet en sindsdien gaat het wat dat betreft een stuk beter. Nu worden er veel fietsen gestolen? Waarom? Geen idee.”

Het gebeurt volgens Van Lith opvallend vaak dat mensen hun fiets niet op slot zetten. ,,Veel van de gestolen fietsen is met de sleutel in het slot achtergelaten. Een fiets die niet op slot staat is natuurlijk een makkelijk doelwit. Het is bijna een vrijbrief voor dieven om de fiets mee te nemen. Dus ik blijf erop hameren: zet je fiets altijd op slot en zet ‘m zoveel mogelijk binnen als je thuis bent.”

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie
advertentie