Het kampioensteam van Petanque Barneveld.
Het kampioensteam van Petanque Barneveld. Petanque Barneveld
opinie

‘Waar een wil is, is een hal’

28 maart 2023 om 11:05 Opinie

Op persoonlijke titel wil ik reageren op het feit dat er, na jaren van gesprekken, nog geen duidelijkheid is over een hal voor Petanque Barneveld. De Barneveldse Krant schreef hier maandag over. Dit doe ik omdat ons team afgelopen 11 maart kampioen is geworden in de vierde divisie van de Nederlandse Petanque Competitie (NPC), terwijl we nog steeds geen hal hebben om onze sport petanque (jeu de boules) in te spelen. 

Ons team, maar ook alle andere leden van onze club, moet altijd in weer en wind, kou en regen trainen en de onderlinge clubwedstrijden spelen. Voor onze NPC-competitiewedstrijden moeten wij helaas noodgedwongen uitwijken naar de petanqueclub in Ede. Die heeft wel een hal. Ik vind het heel opmerkelijk dat álle grotere plaatsen rond Barneveld een hal voor petanque hebben. Ik noem Leusden, Nijkerk, Zeist, Ede, Den Dolder, Harderwijk, Amersfoort en Apeldoorn. Het is ronduit beschamend dat de gemeente Barneveld niet in dit rijtje voorkomt!

INCLUSIVITEIT Petanque is een sport waarin de inclusiviteit - een prettig modewoord - volledig tot uiting komt. Ons team is daarvan een helder voorbeeld. In dat team van acht spelers spelen zowel mannen als vrouwen, maar ook jong en oud met elkaar tegen andere teams. Geloof het of niet, maar de jongste speler van ons team is 23 jaar en ik ben met mijn 82 jaar de oudste! En allemaal spelen we op een vergelijkbaar niveau! Denk nu niet dat dat niveau dus niet veel voorstelt, want dan vergist u zich enorm. Petanque vereist techniek, tactiek en concentratie, maar slechts een lichte fysieke inspanning. Vrijwel iedereen kan het spelen, gezonde mensen, maar ook mensen die iets mankeren, zoals een versleten knie, rug of heup. Zelfs wordt petanque serieus gespeeld door mensen met een rollator of in een rolstoel.

Ook is onze sport erg goedkoop. De boules, die je voor je hele leven aanschaft, kosten circa honderd euro. Meer is niet nodig. De contributie van onze vereniging is bijna negentig euro per jaar. Die bedragen hoeven voor niemand onoverkomelijk te zijn. Onze vereniging vormt een sociale omgeving die voor nogal wat leden als een warm bad voelt en ook als vangnet kan dienen.

ZOETHOUDERTJE Intussen is onze club al meer dan zes jaar in gesprek met de gemeente over een broodnodige hal. In die tijd zijn er vier ‘mogelijke’ locaties door de gemeente in beeld gebracht, maar telkens bleken dat ‘fata morgana’s’. Ook de zeer veelbelovende 615.000 euro voor een hal, een bedrag dat het voorgaande college aan de gemeenteraad heeft voorgesteld, bleek een zoethoudertje. ,,Ga eerst eens op zoek naar andere clubs om die hal samen te gebruiken”, werd ons gezegd. Uiteindelijk bleek het een dooie mus, toen het geld werd besteed aan de Flying Bikes.

Van de gemeente Barneveld hoor ik dat ons probleem bij hen ‘bekend is’, maar dat ervaar ik als een dooddoener. Natuurlijk zal het probleem bekend zijn, maar de vraag is wat eraan gedaan wordt. Petanque Barneveld staat voor 2023 niet in het Meerjaren Investerings Plan (MIP). Daarop kreeg ik als opmerking van de gemeente ‘dat dit niet betekent dat u er nooit in zult komen’. Dat vind ik een flauwe opmerking. Het betekent namelijk ook niet dat we er ooit wél in komen. Naast de bittere pil van de eerder om zeep geholpen 615.000 euro, leg ik deze opmerking vooralsnog op de stapel ‘valse hoop’.

PLEZIER Los van het MIP zal er, net zoals het afgelopen jaar, vast wel eens een meevaller van een paar ton zijn. Ik snap dat de gemeente dan prioriteiten moet stellen. In het artikel in de krant van maandag komt naar voren dat onze club in het onderzoek voor het accommodatiebeleid goed scoort. Waarom legt de gemeente de prioriteit dan niet bij een hoognodige hal voor Petanque Barneveld? Heel veel Barnevelders zullen daar plezier van kunnen hebben. Waar een wil is, is een hal.

Van de gemeente begreep ik ook dat onze vereniging ‘de aandacht’ heeft. Dat stelt mij allerminst gerust. Ik ervaar zo’n opmerking als sussend en nietszeggend. Met de aandacht van de gemeente houden wij de kou, regen en wind bij onze vereniging niet tegen, met een hal wel! 

BARNEVELDERS BOULEN BINNEN Laat ik het kraakhelder zeggen: als burger voel ik mij door de gemeente Barneveld de afgelopen jaren totaal niet gehoord, gezien of begrepen. En dat gevoel zal zo blijven tot het moment dat óók Barnevelders Binnen Boulen, in een hal zoals die inmiddels in vele andere gemeenten al jaren bestaat. Wellicht dat deze drie B’s een belletje doen rinkelen? Aan de gemeente bied ik de kans om hierop in te spelen.

Els Hogenes-Grootmeijer, Barneveld

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie