JFC-leerlingen Ariska van de Bunt (links) en Ellen van Kruistum uit 6vwo.
JFC-leerlingen Ariska van de Bunt (links) en Ellen van Kruistum uit 6vwo. Gea Veldhuizen

Bacteriën uit doucheputje leveren scholieren €1500,- op

Onderwijs

BARNEVELD/KOOTWIJKERBROEK/TERSCHUUR JFC-leerlingen Ariska van de Bunt (18) uit Terschuur en Ellen van Kruistum (18) uit Kootwijkerbroek waren blij verrast toen ze te horen kregen dat ze €1500,- hebben gewonnen met hun profielwerkstuk over antibiotica-resistentie. ,,We vinden het echt heel leuk dat we in de prijzen zijn gevallen!”

Gisteren berichtte de Barneveldse Krant dat de JFC’ers een gedeelde tweede prijs hadden gewonnen bij de KNAW Onderwijsprijs, waarvoor ze werden opgegeven door hun scheikunde-docent Daniël Lam. ,,Eerst moesten we een beoordelingsformulier over onze docent invullen. Toen heeft hij ons profielwerkstuk naar de KNAW gestuurd, met succes. We zijn ontzettend blij dat we met deze €1500,- ons eerste studiejaar kunnen financieren”, vertellen Ariska en Ellen.

De vwo’ers wilden sowieso al iets met gezondheid doen. ,,Daarom hebben we op internet gezocht naar interessante thema’s. Wat we ontdekten was dat antibiotica-resistentie een steeds groter probleem wordt. Steeds meer mensen overlijden doordat ze antibiotica krijgen die niets blijken te doen tegen o.a. bacteriële infecties. Na meer speurwerk kwamen we ook op het spoor van antibiotica-resistente bacteriën in doucheputjes. Dat vonden we interessant, dus wilden we de proef op de som nemen.”

Om hun onderzoeksvraag te beantwoorden hebben Ariska en Ellen uitgebreid geëxperimenteerd in het laboratorium van het JFC. ,,We hebben eerst een monster genomen van een doucheputje. De bacteriën daaruit hebben we op speciale voedingsplaten gekweekt. De bacteriën die groeiden hebben we gesorteerd, waar vier soorten uit kwamen. Die hebben we op een nieuwe plaat gelegd met een antibioticum erbij. Twee van de vier soorten groeiden wel, waardoor bleek dat deze wel resistent waren tegen een antibioticum en de andere twee niet. We hoopten in ieder geval terug te zien dat er inderdaad resistente bacteriën zijn, en dat is gelukt. Met dit onderzoek hebben we ook een nieuw inzicht willen geven in hoe antibiotica-resistentie voorkomen kan worden.”

De ambitie om in de biomedische sector aan de slag te gaan is er bij beide dames al langer. Ariska en Ellen willen allebei in Utrecht gaan studeren. ,,Toen we voor ons profiel kozen - een combinatie van Natuur&Gezondheid en Natuur&Techniek - hielden we wel in ons achterhoofd dat we nog allerlei kanten op konden ermee.” Ariska ambieert geneeskunde en Ellen wil biomedische wetenschappen doen.

Dat het werkstuk in aanmerking kwam voor de prijs was niet verrassend, want Ariska en Ellen werden beloond met een 8,8.

advertentie
advertentie