Afbeelding
Sander van Glist / Méér Muziek in de Klas

Koningin Máxima viert succes muziekonderwijs: bokaal voor Barneveld

10 mei 2021 om 20:23 Onderwijs

BARNEVELD In aanwezigheid van koningin Máxima nam de Barneveldse wethouder André van de Burgwal maandag een speciale bokaal in ontvangst als waardering voor wat er in de gemeente gebeurt met betrekking tot muziekonderwijs. Dit gebeurde tijdens een bijeenkomst bij Radio Kootwijk, waar nieuwe afspraken werden gemaakt voor structureel muziekonderwijs in Gelderland en Overijssel. Ook de gemeenten Ede en Scherpenzeel ontvingen een speciale blijk van waardering.

Met behulp van een landelijke overheidssubsidie, zette de Barneveldse muziekschool enkele jaren geleden een programma voor muziekonderwijs op poten. Dat is een succes geworden: 26 scholen en zo’n zesduizend leerlingen krijgen nu muziekonderwijs van professionele musici, hetzij verbonden aan de Muziekschool danwel zelfstandig. ,,Kinderen krijgen zo al op jonge leeftijd die cruciale muzikale vorming mee”, zegt drijvende kracht Gert Bomhof. ,,De scholen zijn dolenthousiast: de school wordt er beter van en de leerlingen gelukkiger. Maar de leerkrachten zijn ook blijer: met behulp van vakdocenten leren zij ook veel op muzikaal gebied, waar ze in hun lessen later ook gevolg aan geven.”

Sinds het afgelopen schooljaar is dat muzikale aanbod verbreed naar andere ‘cultuurdisciplines’: drama, dans, fotografie 

Wethouder André van de Burgwal van de gemeente Barneveld ontving vandaag in aanwezigheid van Koningin Máxima een speciale bokaal in het kader van ‘Méer Muziek in de Klas’. Koningin Máxima is erevoorzitter van de stichting, die zich inzet voor structureel muziekonderwijs voor alle 1,4 miljoen basisschoolkinderen in Nederland en het Caribisch gebied. Barneveld was één van de gemeenten die was opgevallen, omdat het muziekonderwijs daar al zo goed verankerd is in de cultuureducatie op de scholen.

Tijdens de bijeenkomst bij Radio Kootwijk werden afspraken bekrachtigd voor structureel muziek-onderwijs op scholen in Gelderland en Overijssel, waaronder het MuziekAkkoord Zwolle en Noord-West Veluwe. Daarnaast werd, op gepaste wijze binnen de huidige coronamaatregelen, gevierd hoe goed het gaat met het muziekonderwijs in deze twee provincies. 

In de regio Foodvalley ontvingen Barneveld, Ede en Scherpenzeel een speciale blijk van waardering voor de manier waarop het muziekonderwijs vorm krijgt op scholen. In Barneveld speelt ook de Muziekschool Barneveld daarbij een belangrijke rol. Het bezoek van Koningin Máxima was onderdeel van de campagne ‘50dagenmuziek’ van Méér Muziek in de Klas, ter ere van haar 50e verjaardag.

50DAGENMUZIEK De campagne ‘50dagenmuziek’ resulteert in veel nieuwe afspraken in het hele land om muziekonderwijs structureel in het lesprogramma op de basisschool op te nemen. Zo ook in Gelderland, waar binnenkort 80 procent van de scholen aan het werk is met muziekonderwijs. Eerder op de dag werd in Harderwijk al het Akkoord voor 76 scholen in Noord-West Veluwe getekend. Ter ere daarvan hees de Harderwijkse kinderburgemeester in Radio Kootwijk de vlag, onder toeziend ook van de Koningin. De Akkoorden voor Gelderland-Midden en Twente zullen binnenkort getekend worden. 

In Radio Kootwijk onderstreepte men ook hoe goed het muziekonderwijs al verankerd is in de steden Ede, Barneveld, Hof van Twente, Raalte, Olst-Wijhe en Druten-West Maas en Waal en dat in de steden Scherpenzeel, Apeldoorn en Deventer de eerste stappen op weg naar structureel muziekonderwijs zijn gezet.

WAARDERING Wethouder André van de Burgwal is blij met de erkenning door middel van de bokaal. ,,Muziek verbindt, verrijkt en verwondert. Dat geldt zowel voor muziek maken als voor het luisteren ernaar. Wat ik ook zo mooi vind, is dat muziek een opmaat kan zijn naar andere cultuurdisciplines. Daarom is in de gemeente Barneveld niet alleen muziek een belangrijk onderdeel van cultuureducatie, maar ook beeldende kunst, film/fotografie, schrijven/literatuur, theater, dans en erfgoed. Deze bredere cultuureducatie is bij ons een succes, mede dankzij de muziekschool en de Cultuurcoach Educatie! Dat de Stichting Méer Muziek in de Klas heeft gezien hoe belangrijk wij muziekonderwijs binnen cultuureducatie vinden, is een mooie blijk van waardering.”

Muziekonderwijs vergroot de wereld van het kind en levert een bijdrage aan de cognitieve, sociale en creatieve ontwikkeling van kinderen. De stichting laat zien hoe waardevol muziekonderwijs is. Ze vergroot kennis van leerkrachten en brengt regionale samenwerkingen tot stand tussen scholen en hun culturele omgeving.

Afbeelding
Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie
advertentie