‘Tiny house pionier’ Marjolein Jonker verzorgde dinsdagavond een lezing in de Barneveldse bibliotheek.
‘Tiny house pionier’ Marjolein Jonker verzorgde dinsdagavond een lezing in de Barneveldse bibliotheek. Bram van den Heuvel

Start inventarisatie behoefte aan tiny houses in Barneveld

11 maart 2020 om 18:30 Nieuwbouw

BARNEVELD De bezoekers van de lezing over tiny houses die dinsdagavond in de bibliotheek van Barneveld plaatsvond, hadden een primeur. Medewerkers van de gemeente deelden namelijk een enquête uit met vragen over de interesse en behoefte aan tiny houses in Barneveld. In feite was dat de informele start van een grote inventarisatieronde. Die gemeentelijke enquête staat vanaf donderdag 19 maart online, dan zal er ook via onder meer social media ruimschoots aandacht worden besteed.

André van der Velde

Meer dan veertig belangstellenden waren afgekomen op de lezing die door de bibliotheek was georganiseerd. Ervaringsdeskundige en ‘tiny house pionier’ Marjolein Jonker vertelde over de charmante kleine huisjes en de daarbij horende minimalistische en milieuvriendelijke lifestyle. Zij woont sinds mei 2016 in een tiny house in Alkmaar. Het realiseren van haar tiny house, op de eerste legale tiny house-woonlocatie in Nederland, heeft haar naar eigen zeggen ,,een schat aan kennis en ervaring opgeleverd’’. Ook is ze ambassadeur voor de Tiny House beweging en projectleider voor Stichting Tiny House Nederland. ,,Ik inspireer mensen om 'out of the box' te denken en dromen waar te maken en help organisaties zoals gemeenten en woningbouwverenigingen de kansen die deze woonvorm en beweging bieden, te benutten.’’ Zij ging onder meer in op wat er allemaal bij komt kijken om klein te wonen en wat nodig is om dat te laten slagen.


INTERESSE In Barneveld bestaat ook duidelijk interesse om in een tiny house te wonen. Deze krant meldde al eerder dat er werd gekeken naar de mogelijkheid voor dit soort kleine, duurzame woningen in de Barneveldse nieuwbouwwijk Bloemendal, maar ook op particuliere locaties in Terschuur en Kootwijkerbroek. De mogelijkheden zijn echter legio. Tiny houses kunnen vrijstaand zijn, maar ook geschakeld. Het kan gaan om zowel koop- als huurwoningen, maar ook erfpacht is een mogelijkheid. Beweegredenen voor inwoners om in een tiny house te wonen, kunnen de woningprijs of het duurzame of collectieve karakter ervan zijn, of een combinatie daarvan.

De gemeente gaf in dat verband aan dat voordat plannen voor tiny houses in Barneveld concreet uitgewerkt kunnen worden, eerst de spelregels op papier moeten staan.


BREDERE CAMPAGNE De papieren enquête die na de lezing van Jonkers door enkele medewerkers van de gemeente werd uitgedeeld, was in feite het begin van een bredere campagne van de gemeente om de belangstelling voor tiny houses te peilen en in kaart te brengen welke doelgroepen er zijn en wat de verwachtingen zijn. De vragen gingen over onder meer de reden om voor een tiny house te kiezen, wat de voorkeur heeft: koop of huur; wat de kosten omgerekend naar een maandbedrag mogen zijn en welke voorzieningen een tiny house moet hebben.

,,We haakten als gemeente bij de bibliotheek aan’’, licht woordvoerder Margreet van de Broek de informele start toe. ,,Volgende week komt de enquête online en verspreiden we deze via social media. De enquête duurt drie weken. Dan is duidelijk wat de behoefte is, welke doelgroepen er zijn en welke in Barneveld de grootste is. Op basis daarvan stellen we de uitgangspunten vast. De resultaten van de enquête zullen in mei tijdens een grote bijeenkomst worden gepresenteerd.’’ In de tweede helft van het jaar moet er een plan liggen als basis voor een 'Barneveldse' invulling.

Afbeelding
Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie
advertentie