Afbeelding
Gerwin van Luttikhuizen

Droogte slaat toe bij Loofles, hittegolf in de maak

Natuur en milieu

KOOTWIJK Na een aangenaam zomerweekend, zal het de nieuwe week fors warmer worden. Mogelijk krijgt de regio Barneveld te maken met een hittegolf. Ondertussen zucht de natuur onder de aanhoudende droogte natuur, zoals te zien is bij waterplas Loofles bij Kootwijk.

Op een paar stukken na staat een groot gedeelte van de plas nagenoeg droog, zo tonen deze luchtfoto’s van fotograaf Gerwin van Luttikhuizen. De broodnodige regen voor dit gebied dient zich vooralsnog niet aan. Wel lijkt er een landelijke hittegolf aan te komen, iets dat deze zomer nog niet hebben meegemaakt. Er waren wel hete dagen in juli, waarbij de 40 graden bijna werd aangetikt. Vijf dagen achtereen warmer dan 25 graden, zoals nodig is voor een officiële hittegolf, was het toen echter niet.

Maandag wordt die hittegolf nog niet ingezet, met een maximum in Barneveld van 24 graden. Dinsdag wordt het in het hele land zomers warm, zelfs op de stranden. Voor woensdag gaat Weeronline uit van 29 graden in Barneveld, een dag later wordt de 30 graden gepasseerd en is het dus tropisch warm. Regen valt er tot het einde van de week niet, wat de natuur geen goed zal doen. In de eerste dagen van de nieuwe week koelt het in de nachtelijke uren nog enigszins af naar 12 tot 16 graden, aldus het weerinstituut. In de tweede helft van de week worden de nachten echter zwoel.

Mocht de verwachting uitkomen, dan is mogelijk op zaterdag sprake van een officiële landelijke hittegolf, de 30ste sinds 1901. De laatste vond plaats in 2020 en duurde van 5 tot en met 17 augustus.

Afbeelding
Afbeelding
advertentie
advertentie