Pastoriebos Voorthuizen gewilde plek voor vleermuizen

22 mei, 07:08 Natuur en milieu
Kees van Reenen
Tuin van de nieuwe pastorie wanneer de schemering invalt. De tuin wordt aan drie zijden begrensd door het Pastoriebos.
Tuin van de nieuwe pastorie wanneer de schemering invalt. De tuin wordt aan drie zijden begrensd door het Pastoriebos.

VOORTHUIZEN In een artikel over het Voorthuizer Pastoriebos, ergens deze winter, trok het woord ‘vleermuizencorridor’ mijn aandacht. Dat was namelijk precies wat ik de voorafgaande zomer ook had ontdekt: een vliegroute van vleermuizen dwars door het bosje.

Het verhaal begint in augustus 2020 als koster Jan Liefting van de hervormde kerk vertelt dat hij vleermuizen rond de toren ziet vliegen en dat er een kolonie zit in een woonboerderijtje aan de Kerkstraat. De volgende zomer is er gelegenheid dit te onderzoeken. Helaas, geen vleermuizen rond de toren en geen uitvliegers bij het witte boerderijtje, al vliegen er wel dwergvleermuizen en laatvliegers langs. Wel blijken er gewone dwergvleermuizen langs de kerk te vliegen. Ze komen uit het ..

Mis niks, lees alles uit de gemeente Barneveld


Blijf op de hoogte van alles wat er speelt in de gemeente Barneveld en omliggende plaatsen met BarneveldseKrant.nl. Onze redactie plaatst elke dag nieuwe artikelen en exclusieve verhalen online. Als abonnee van de Barneveldse Krant lees je die allemaal. Schrijf je in, dan lees jij ook alles over de gemeente Barneveld.