’Olietanker’ in de Lunterse Beek

23 jan 2022, 08:34 Natuur en milieu
Kees van Reenen
Hydroloog Harmen van de Werfhorst (gehurkt) en gebiedscoördinator Erik van de Sluis van het waterschap bij ijzerrijk kwelwater in de Lunterse Beek.
Hydroloog Harmen van de Werfhorst (gehurkt) en gebiedscoördinator Erik van de Sluis van het waterschap bij ijzerrijk kwelwater in de Lunterse Beek.

LUNTEREN Wie in de winter wel eens in de sloot kijkt moet het opgevallen zijn. Het water in sommige sloten is niet helder, maar vlokkig bruin. De oorzaak is geen lozing van giftig afvalwater, maar ijzerrijk kwelwater dat juist heel waardevol is, weet hydroloog Harmen van de Werfhorst.

Waar de kakelverse Lunterse straat De Haverkamp uitkomt op rondweg Westzoom vind je de oorsprong van de Lunterse Beek. Het is een diepe sloot, die onder de rondweg door gaat en, onderweg gevoed door verscheidene andere beken, bij Scherpenzeel uitstroomt in het Valleikanaal.

'Opwolkend' kwelwater in sloot langs de Hoofdweg in Ederveen, kans voor de natuur.
Mineraalrijk kwelwater bevriest niet snel (22 december 2021, Woudse Wallenpad bij Lunteren).
Waterschapsmannen Erik van de Sluis (vooraan) en Harmen van de Werfhorst bij kwelrijk begin van de Lunterse Beek.
Hydroloog Harmen van de Werfhorst bij de oorsprong van de Lunterse Beek.

Mis niks, lees alles uit de gemeente Barneveld


Blijf op de hoogte van alles wat er speelt in de gemeente Barneveld en omliggende plaatsen met BarneveldseKrant.nl. Onze redactie plaatst elke dag nieuwe artikelen en exclusieve verhalen online. Als abonnee van de Barneveldse Krant lees je die allemaal. Schrijf je in, dan lees jij ook alles over de gemeente Barneveld.