Afbeelding
Pixabay

Regio Foodvalley: ‘Vrijkomende stikstofruimte benutten voor ontwikkeling regio’

12 april 2021 om 10:18 Natuur en milieu

BARNEVELD ,,Dankzij stoppende veehouderijen komt er stikstofruimte vrij. Deze moet worden ingezet voor ontwikkelingen die de regio leefbaar en vitaal houden”, zo zegt Regio Foodvalley

EXTERN SALDEREN Dit fenomeen, ook wel extern salderen genoemd, zorgt ervoor dat in te nemen stikstofruimte als het ware overdraagbaar is. Regio Foodvalley is bang dat vrij extern salderen zal leiden tot ,,het ongecontroleerd opkopen van agrarische bedrijven en het weglekken van stikstofruimte.” 

Om dit te voorkomen, is extern salderen momenteel niet wettelijk toegestaan. Echter moet daar volgens de organisatie verandering in komen. 

OMGEVING VERSTERKEN “Wat we niet willen is dat in onze regio boerderijen worden opgekocht door ontwikkelaars met hele diepe zakken om ontwikkelingen in bijvoorbeeld de Rotterdamse haven mogelijk te maken”, verklaart Edese wethouder Jan Pieter van der Schans. 

,,We willen dat vrijkomende stikstofruimte wordt ingezet om het gebied in de directe omgeving van een stoppende boer te versterken.”

BEHOEFTE Volgens Van der Schans is het afhankelijk van de behoeftes in het gebied, wat er met de stikstofruimte gedaan wordt. ,,Dat kan bijvoorbeeld woningbouw zijn, maar ook het mogelijk maken van bedrijvigheid. Als op deze wijze extern salderen mogelijk wordt, hebben we als regio een sterk middel om onze gebieden leefbaar en vitaal te houden.’’

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie
advertentie