Marjan Bouw: ,,Al jaren wordt in de (vooral) Aziatische landen op de tweede vrijdag van oktober Wereld Ei Dag gevierd.''
Marjan Bouw: ,,Al jaren wordt in de (vooral) Aziatische landen op de tweede vrijdag van oktober Wereld Ei Dag gevierd.'' mmmEggies

Barneveldse boerin promoot het Nederlandse ei met roze eieren

9 oktober 2020 om 20:28 Mensen

BARNEVELD De Barneveldse boerin Marjan Bouw (51) maakt deel uit van de mmmEggies, een groep van dertig pluimveehoudsters die het Nederlandse ei promoten. Vandaag, tijdens Wereld Ei Dag, hebben ze in het hele land grote roze eieren verstopt.

Burgerlijke staat: Gehuwd met Gert, drie volwassen kinderen

Beroep: Boerin. Gert en ik runnen samen een legkippenboerderij. Doordat we drie jaar geleden gestopt zijn met de melkkoeien heb ik extra tijd om er andere dingen bij te doen. Ik geef nu boerderij-educatielessen op ons bedrijf. Scholen kunnen een les boeken via ‘Leren bij de Boer’ of op de website van Boerderij Educatie Nederland (BEN). We ontvangen ook ‘burgers’ en groepen die via de skybox de kippen, de eierinpakmachine en de uitloopweide kunnen zien. Dat geeft een mooie gelegenheid om met hen in gesprek te komen en ons eigen verhaal te vertellen. Daarom hebben we ons ook aangesloten bij ‘Vallei Boert Bewust’.

Vrijwilligerswerk: We ontvangen jongeren van de kerk waar we deel van uitmaken (Mozaiek0318). Ook ben ik mmmEggie. De mmmEggies zijn een groep van dertig pluimveehoudsters uit het hele land die het Nederlandse ei promoten. Ik maak deel uit van de werkgroep boerderij-educatie en lesmateriaal. We hebben onlangs de ‘kakelpot’ samengesteld en ontworpen. Daarin zitten kaartjes met allerlei vragen en weetjes over de kip en het ei. Deze is afgelopen week naar alle donateurs van Stichting Blij Met een Ei verstuurd als cadeau voor Wereld Ei Dag. De mmmEggies hebben ervoor gezorgd dat dit jaar weer gekookte eieren in de ontbijtdoos bij het Nationaal Schoolontbijt komen, met een leuke wedstrijd voor de schoolklassen.

Wat houdt Wereld Ei Dag in? Al jaren wordt in de (vooral) Aziatische landen op de tweede vrijdag van oktober Wereld Eidag gevierd. Een ei wordt daar vooral gezien als belangrijk en gezond voedingsmiddel dat bovendien makkelijk verkrijgbaar en relatief goedkoop is.

Waarom is het zo belangrijk om hier aandacht aan te besteden? Een ei is een heel puur product dat door de kip met verpakking en al gelegd wordt. Er wordt niks aan bewerkt en niks aan toegevoegd. Eieren zijn een belangrijke bron van eiwitten en mineralen. Elke dag een ei draagt bij aan een evenwichtige voeding en is goed voor de lijn. Wie gevarieerd eet en bewust omgaat met verzadigde vetten, kan gerust een eitje meer eten.

Wat is er dit jaar in de omgeving Barneveld te doen tijdens Wereld Ei Dag? De mmmEggies verstoppen door heel Nederland grote roze eieren. De vinder krijgt een leuke prijs. Zie www.mmmeggies.nl voor tips waar je de eieren kunt vinden. Er zijn in de omgeving van Barneveld meerdere mmmEggies die deze eieren verstoppen.

Hobby’s: Veel! Handwerken, fietsen, wandelen, zwemmen, skiën, schaatsten en motorrijden. Ik heb vorig jaar mijn motorrijbewijs gehaald (midlifecrisis, haha) en heb het afgelopen jaar al best veel gereden. Op één na rijdt het hele gezin motor. Deze hobby’s doe ik bij vlagen.

Drie belangrijkste apps op telefoon? E-mail, WhatsApp en Farm Connect (daarmee kan ik op de computer van de kippenstallen kijken).

Met welke beroemdheid zou u een keer uit eten willen gaan? Daar heb ik geen behoefte aan.

Wat zouden oud-klasgenoten op een reünie over u zeggen? Op de basisschool was ik niet echt opvallend, denk ik. Het meisje van de boerderij.

Lijfspreuk: ‘Als het niet gaat zoals het moet, moet het maar zoals het kan.’

Wat is uw definitie van geluk? Mijn gezin, mijn gezondheid en de wetenschap dat ik altijd op God mag vertrouwen.

Wat is uw slechtste gewoonte? Mensen niet uit laten praten en een lang verhaal maken van een klein onderwerp.

Waar geeft u los van noodzakelijke dingen het meeste geld aan uit? Geen idee eigenlijk. Ik ben tevreden met wat ik heb.

Welk tv-programma wilt u niet missen? Onze Boerderij met Yvonne Jaspers. Ik kijk niet zo veel tv, liever een keer een goede film. Of programma’s als Ik Vertrek en Hello, Goodbye.

Wat was tot nu toe uw leukste vakantie? Oostenrijk, een huttentocht in het hooggebergte samen met mijn man. Met bepakking door de bergen sjouwen is behoorlijk zwaar, maar ook een uitdaging. Als je dagelijks een nieuwe slaapplek moet zoeken en er aan het eind van de tocht terecht komt, geeft dat een euforisch gevoel.

Wat is uw ergste vakantie-ervaring? Met de vouwcaravan in Zeeland en dan de hele week regen. Ik ben sowieso niet zo’n campingmens.

Wat was als kind uw droomberoep? Boerin worden, en dat is me gelukt. Mijn ouders hadden een boerderij waar ik van kinds af aan op heb meegewerkt. En ik heb ook nog een leuke boer aan de haak geslagen.

Wat is uw mooiste jeugdherinnering? Met de slee achter de auto met mijn ouders over een zandweg sleeën als er sneeuw lag en met de ponykar een rondje door het bos rijden.

Wie is uw grote voorbeeld? Ik heb respect voor mijn ouders, zij hebben een boerderij van de grond af aan opgebouwd en hebben veel en hard gewerkt. Maar ze hadden ook tijd om leuke dingen met ons, de kinderen, te doen. Helaas is mijn vader zeven jaar geleden overleden.

Wat is uw favoriete muziek? Ik luister naar van alles, maar ik heb niet altijd muziek aan staan.

Bent u (bij)gelovig? Ja, we gaan sinds enkele jaren naar Mozaiek0318 in Veenendaal. Dat voelde van het begin af aan als thuis komen. Dat is een behoorlijk grote gemeenschap, daarom nemen we deel aan enkele love2meetgroepen. Zoals love2meet vrouwen Barneveld en love2meet bikers. Dat zijn kleinere groepjes met mensen met dezelfde interesse. Zo leer je toch steeds meer kerkgenoten beter kennen.

Waar kunnen ze u voor wakker maken? Grasmaaien.

Favoriet eten? Lekker afwisselend maar Hollandse pot is altijd goed.

Als u het voor het zeggen had in de gemeente Barneveld, wat zou u dan als eerste veranderen? Een nieuwe burgermeester zoeken die kan tippen aan Asje van Dijk.

Wat zou u doen met een miljoen? Mensen mee helpen die het kunnen gebruiken.

Wat is uw grootste ergernis? Het negatief framen van de agrarische sector in de media.

Wat neemt u in ieder geval mee naar een onbewoond eiland? Een bijbel, handwerkjes, boeken en wandelschoenen.

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie
advertentie