,,Niet alleen zestig jaar getrouwd, maar ook zestig jaar abonnee van de Barneveldse Krant.''
,,Niet alleen zestig jaar getrouwd, maar ook zestig jaar abonnee van de Barneveldse Krant.'' Pauw Media

60 jaar getrouwd: ‘We zijn altijd eerlijk tegen elkaar’

19 augustus 2020 om 13:01 Mensen

BARNEVELD Gerard van den Berg (80) fietste als boerenknecht bij een boer aan de Wencopperweg vanuit Kootwijkerbroek wel eens langs het Tolhuis waar Brandje van de Kraats (80) in die tijd met haar familie woonde. ,,We hebben elkaar een paar keer gesproken en het was meteen liefde op het eerste gezicht’’, vertelt hij. 

Zestig jaar later zegt Brandje: ,,We kunnen het nog altijd goed met elkaar vinden. Het geheim van een goed huwelijk is dat je eerlijk bent tegen elkaar’’. Ze ging naar de Julianaschool in Barneveld en werkte daarna als dienstmeisje, wat ze ook nog na hun huwelijk enige tijd is blijven doen. Het echtpaar ging aan de Dronkelaarseweg in Barneveld wonen. Later verhuisden ze naar de Thorbeckelaan en ze wonen nu al zo’n drie jaar in een seniorenwoning aan de Groen van Prinstererlaan. De ouders van Brandje gaven hen voor hun huwelijk een abonnement op de Barneveldse Krant cadeau. Ze zijn nu niet alleen zestig jaar getrouwd, maar ook al zestig jaar abonnee.

BOERENKNECHT Gerard van den Berg ging in zijn jonge jaren naar de lagere school aan de Ruitenbeekschool aan de Overwoud in Barneveld, waarna hij meteen als boerenknecht aan de slag ging in Nijkerk en Barneveld. Nadat hij met Brandje was getrouwd, ging hij werken bij Rijnvallei in Barneveld, wat hij tweeënveertig en een half jaar heeft gedaan. Hij begon als loopjongen en eindigde in de planning, totdat hij met VUT ging.

Het kerkenwerk, waarvoor hij zich veertig jaar heeft ingezet, ziet hij als een hobby, net als zingen in koren. Hij vertolkte vijftien jaar de basstem in het gemengd koor in Barneveld en is al dertig jaar lid van het Christelijk Mannenkoor Ede. Zijn vrouw Brandje heeft handwerken, het oplossen van kruiswoordpuzzels en het lezen van boeken over het christelijke geloof als hobbies. Het echtpaar Van den Berg-van de Kraats is lid van de Hersteld Hervormde Kerk, de Pniëlkerk in Barneveld, waar hij al vanaf de oprichting van de kerk koster is, en dat is hij nog steeds. Voor die tijd was hij collectant in de hervormde Oude Kerk in Barneveld.

VANALLES GEHAD Ze kregen samen drie dochters: Wilma, Lutruda en Gerjanne, en een zoon: Harm. Ook hebben ze negen kleinkinderen en twee achterkleinkinderen. ,,Ik ben gelukkig nog verstandelijk goed bij’’, zegt Brandje. ,,Vorig jaar augustus dachten ze dat ik het niet zou halen, want in die tijd had ik ernstige problemen met mijn longen.’’ Over zijn gezondheid zegt Gerard: ,,Ik mag niet klagen, maar ik heb vanalles gehad.’’ 

Gerard en Brandje vieren hun huwelijksfeest vrijdagavond met familie en kennissen in restaurant De Landing in Stroe. ,,Wel op anderhalve meter afstand van elkaar’’, zegt Gerard, ,,ook gezien de eerder gezondheidsproblemen van mijn vrouw zullen we daar zeer goed op letten.’’

De burgemeester bezocht hen vanochtend om hen namens de gemeente Barneveld met hun zestigjarige huwelijk te feliciteren. 

Door Henk van IJken

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie
advertentie