Gerda (links) en Rianne van Elan helpen de band tussen ouders en kind te herstellen, onder meer door middel van spellen.
Gerda (links) en Rianne van Elan helpen de band tussen ouders en kind te herstellen, onder meer door middel van spellen. Pauw Media

Het belang van een veilige hechting: ‘Elk kind wil gezien worden’

4 december 2023 om 09:34 Maatschappelijk

BARNEVELD De eerste duizend dagen hebben veel invloed op de latere ontwikkeling van een kind, blijkt uit onderzoek. Maar dat betekent niet dat de schade onomkeerbaar is als die eerste periode niet perfect is verlopen, vertellen Rianne Koelewijn en Gerda Korevaar van Elan Barneveld. ,,De verbinding tussen ouder en kind kan herstellen.” 

Niet willen luisteren, moeite met regels en vooral veel boosheid en driftbuien: het zijn tekenen die erop kunnen wijzen dat een kind de eerste duizend dagen in zijn leven iets heeft gemist. ,,In die periode ontstaat normaal gesproken een gevoel van veiligheid en vertrouwen tussen ouder en kind”, vertelt Rianne Koelewijn. Rianne is actief als speltherapeut bij Elan Barneveld: een praktijk die zich inzet voor het welzijn van Barnevelders door middel van maatschappelijk werk en therapie. ,,Het is belangrijk dat de ouder leiding geeft en daarnaast de gevoelens van het kind herkent”, vult Gerda Korevaar aan. ,,Een kind wil gezien worden. Zo ontstaat een veilige band.” 

HERSTELLEN Door omstandigheden lukt het helaas niet altijd om een kind te geven wat het nodig heeft, vervolgt Rianne. ,,Er kan sprake zijn van een lastige zwangerschap of bevalling, maar ook bijvoorbeeld geldzorgen, rouw of relatieproblemen kunnen invloed hebben op de start.” Dat betekent niet dat alles perfect moet verlopen. ,,Als er iets ‘misgaat’ hoeft dat niet altijd invloed te hebben op een kind. Als je toch merkt dat je zoon of dochter last heeft van boosheid of als er onbegrip is tussen ouder en kind, is er nog steeds een goede kans op herstel. Daarbij is het niet nodig om je als ouder schuldig te voelen.” 

SHERBORNE SAMENSPEL Vaak hebben ouders die aankloppen bij Elan al veel geprobeerd en zijn ze in een neerwaartse spiraal beland. Door vaste patronen te doorbreken kan de situatie verbeteren. Dat doen de therapeuten bij Elan onder meer door middel van Sherborne Samenspel. Dit is een manier om spelenderwijs de band tussen ouder en kind te versterken of te herstellen. 

Gerda en Rianne zijn beiden opgeleid tot Sherborne Samenspel-begeleider: 

,,We gebruiken alleen de ruimte en een kleed. Daarin wiegen de ouders bijvoorbeeld hun kind, zodat hij of zij kan ervaren hoe het is wanneer er iemand voor je zorgt. ’Samen’, ‘doen’ en ‘plezier’ zijn drie belangrijke woorden, vertelt Gerda. ,,We werken natuurlijk ergens naartoe, maar het is juist ook belangrijk om plezier te ervaren samen.” 

VIDEO-HOMETRAINING Een andere methode die Elan gebruikt, is ‘Video-hometraining - Gehechtheid’. Gerda begeleidt gezinnen daarbij: ,,Hierbij maken we thuis meerdere video-opnames van het contact tussen ouders en hun kind, bijvoorbeeld tijdens het eten, spelen of het avondritueel. De opnames bekijken we samen en we bespreken wat we zien gebeuren. We proberen zo te ontdekken wat het kind nodig heeft en hoe de ouder dit kan bieden.”

EMOTIES HERKENNEN Dat het mogelijk is om lastige patronen te doorbreken, hebben Rianne en Gerda met eigen ogen gezien. ,,Zo werkten we eerder met een tienjarige jongen die last had van negatief gedrag en erg brutaal was naar zijn ouders toe. Dankzij Sherborne Samenspel leerde hij zijn eigen emoties herkennen en voelen. Zijn ouders kregen ook meer begrip voor hem, waardoor ze niet meer lijnrecht tegenover elkaar stonden, maar aan dezelfde kant. Omdat ‘thuis’ weer een veilige plek werd, verbeterde ook het contact met vriendjes.” 

Ouders die merken dat hun kind worstelt met zichzelf of relaties met anderen, kunnen vrijblijvend contact opnemen voor een kennismakingsgesprek. ,,Mochten wij niet kunnen helpen, dan kunnen we je ook doorverwijzen naar een andere hulpverlener.”

Dit artikel wordt u aangeboden door Elan Barneveld

advertentie
advertentie
advertentie