Afbeelding
Pixabay

Meeste Barneveldse kinderen geboren binnen het huwelijk

21 september 2023 om 09:57 Maatschappelijk

BARNEVELD Verreweg de meeste kinderen in de gemeente Barneveld worden geboren in een gezin met getrouwde ouders. Vergeleken met andere gemeenten is het aantal baby’s dat ter wereld komt in een gezin waarvan de ouders niet getrouwd zijn hier zeer laag. In totaal werden er vorig jaar in de gemeente Barneveld 864 baby’s geboren.

Uit cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) blijkt dat 13,4 procent van de kinderen die in de gemeente Barneveld in 2022 voor het eerst het levenslicht zagen, geen getrouwde vader en moeder hadden. Dat getal staat in groot contrast tot het landelijk gemiddelde: 42 procent. Volgens het CBS worden steeds meer baby’s buiten het huwelijk geboren. 

Verrassend is het lage Barneveldse cijfer niet. In de gehele strook van gemeenten tussen de provincies Zeeland en Overijssel waar overwegend christenen wonen, de ‘Biblebelt’, is het aandeel getrouwde ouders aanzienlijk hoger dan in de rest van Nederland. Het minst vaak worden kinderen geboren bij ongetrouwde ouders in Urk en Staphorst (6 procent), gevolgd door de gemeenten Neder-Betuwe (12,4 procent) en Renswoude (12,5 procent).

De cijfers van alle gemeenten in de omliggende regio bevinden zich onder het landelijke gemiddelde. Ook dat in de gemeente Amersfoort, al is het aantal buitenechtelijke kinderen daar met 38,7 procent op regionaal niveau aan de hoge kant. De gemeente Leusden komt daar met 31,6 procent het dichtst bij, gevolgd door de gemeenten Veenendaal (25,3 procent), Nijkerk (24,3), Putten (22,3) Ede (21,2) en Woudenberg (14,8). De gemeente Scherpenzeel zit met 13,1 procent tussen Renswoude en Barneveld in.

In 1962 gebeurde het in Nederland nog maar heel sporadisch dat kinderen ter wereld kwamen in gezinnen waarvan de ouders niet getrouwd waren: dat was bij slechts anderhalf procent van de geboren baby’s het geval. Dat percentage nam toe tot 5,9 procent in 1982. 

In de jaren die volgden, waren moeders steeds vaker niet getrouwd: in 2002 kwam het percentage uit op 29,0 procent. Inmiddels heeft dus 42 procent van de kinderen een niet-getrouwde moeder. Ouders hebben tegenwoordig vaker een geregistreerd partnerschap. In de statistieken rekent het CBS die ouders mee als getrouwd.

Vooral jonge vrouwen zijn het minst vaak getrouwd op het moment dat ze moeder worden. Negen op de tien tienermoeders was in 2022 niet getrouwd. Zij maken vaak deel uit van een groter huishouden, waarbij zowel de baby, de tienermoeder als de (groot)ouders samenwonen.

advertentie
advertentie
advertentie