Afbeelding
ANP

Autobedrijven in Barneveld, Nijkerk en Scherpenzeel in de fout met registratiesysteem

30 maart 2023 om 11:26 Maatschappelijk

BARNEVELD/REGIO Een aantal autobedrijven in de gemeenten Barneveld, Nijkerk en Scherpenzeel heeft hun verplichte registratiesysteem niet op orde. De gemeenten willen daarom hierover op korte termijn met de ondernemers in gesprek. Woensdag werden twaalf bedrijven in de drie gemeenten gecontroleerd.

Bij die controles bleek bij geen enkel bedrijf het zogeheten digitaal opkopersregister (DOR) aanwezig te zijn, terwijl zo’n register wel verplicht is, meldt een woordvoerder van de gemeente Barneveld. Zo’n register van in- en verkoop van auto’s moet vooral heling, het doorverkopen van gestolen auto’s, voorkomen. Om welke bedrijven het exact gaat die zijn bezocht, wordt niet bekendgemaakt.

WORKSHOP

,,Formeel is het ontbreken van dit register een overtreding, maar we leggen nog geen boetes op. We kiezen er nu voor om eerst met de bedrijven in gesprek te gaan en door middel van een workshop op het gemeentehuis goede voorlichting te geven over het doel van het register.’’ Die uitnodiging gaat ook naar andere bedrijven die nu niet gecontroleerd zijn, maar ook gebruik moeten maken van het registratiesysteem.

De bedrijven kunnen voor trainingen op dit gebied ook terecht bij hun eigen branche. Omdat er naast DOR ook een ander registratiesysteem bestaat, van de Rijksdienst voor het Wegverkeer (RDW), blijft controle op het voorkomen van heling wel mogelijk, meldt de gemeente.

ANDERE OVERTREDINGEN

 In totaal werden tijdens de grootscheepse controle vijf autobedrijven in de gemeente Nijkerk, vier in de gemeente Scherpenzeel en drie in de gemeente Barneveld gecontroleerd. Naast het ontbreken van het registratiesysteem, kwamen bij de controles bij de drie Barneveldse zaken ook andere overtredingen aan het licht, meldt de gemeente Barneveld. Bij één bedrijf werd illegale bewoning aangetroffen en stelde de brandweer dat de situatie brandgevaarlijk was, vanwege het ontbreken van een nooduitgang. Deze woning is door de omgevingsdienst gesloten en de arbeidsinspectie stelt een nader onderzoek in.

Bij het tweede bedrijf werd een illegale woonruimte aangetroffen, plus een tweede onderneming die niet zou zijn ingeschreven. Bij het derde gecontroleerde bedrijf in de gemeente Barneveld werden milieuovertredingen geconstateerd. Hier gaat de omgevingsdienst aanvullende controles uitvoeren.

CRIMINELE ACTIVITEITEN 

De controle in de drie gemeenten maakte deel uit van een regionale actie om verschillende vormen van criminele activiteiten binnen de autobranche in het vizier te krijgen. Naast heling en witwaspraktijken, komen in de branche volgens de gemeenten ook situaties voor dat bij auto’s verborgen ruimtes worden ingebouwd om geld of verdovende middelen te vervoeren. ,,De meeste bedrijven, die zich aan de wet houden, hebben last van malafide bedrijven’’, stelt de gemeente Barneveld. ,,Die zorgen voor oneerlijke concurrentie en doen afbreuk aan het imago van de branche.’’

Wouter van Dijk

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie