Het niet opruimen van hondenpoep is een vorm van asociaal gedrag die veel ergernis veroorzaakt.
Het niet opruimen van hondenpoep is een vorm van asociaal gedrag die veel ergernis veroorzaakt. Hondenpoep.org

Zoveel boetes kregen Barnevelders vorig jaar voor asociaal gedrag

Maatschappelijk

BARNEVELD In Barneveld zijn vorig jaar in totaal 508 boetes uitgedeeld voor asociaal gedrag als het niet opruimen van hondenpoep, foutparkeren of rechts inhalen. Vergeleken met buurgemeenten is dit aan de hoge kant, al is het op landelijke schaal redelijk gemiddeld.

Dit blijkt uit een inventarisatie die RTL heeft gemaakt op basis van boetecijfers van het Centraal Justitieel Incasso Bureau (CJIB). Hiervoor werden 175 verschillende vormen van ‘huftergedrag’ beoordeeld die ergernis veroorzaken.

Om gemeenten met elkaar te kunnen vergelijken, relateerde RTL de boetes gerelateerd tot het aantal inwoners. En dan blijkt het nogal te verschillen hoeveel boetes er per gemeente worden uitgeschreven. In de gemeente Amsterdam werden 75 boetes per duizend inwoners geteld, in het Twentse Tubbergen slechts 0,7 boetes per duizend inwoners.

In de meeste gemeenten waren dit er niet meer dan tien, zo ook in Barneveld. RTL kwam tot een getal van 8,4 per duizend inwoners. Binnen de regio is dit aan de hoge kant, zo blijkt. Inwoners van de gemeente Scherpenzeel kregen naar verhouding de minste boetes (1,5 op duizend inwoners), gevolgd door die van Nijkerk (3,4), Leusden (4,4), Putten en Woudenberg (4,8), Renswoude (6,9) en Veenendaal (8,2). Alleen in Ede (9,2) en Amersfoort (21,8 op duizend inwoners) was het aantal uitgeschreven bekeuringen voor asociaal gedrag hoger.

Volgens RTL laten de verschillen tussen de gemeenten zich verklaren door de lokale keuzes die de lokale politiek, de politie en het Openbaar Ministerie maken over hoe de capaciteit van politieagenten wordt ingezet.

Landelijk werden er vorig jaar in totaal 344.000 boetes uitgeschreven voor asociaal gedrag. Van alle type overtredingen was het ‘t vaakst raak in het verkeer. Zo werden er bijna 93.000 boetes uitgedeeld aan foutparkeerders. Ook werden er bijna 22.000 bekeuringen voor het rijden zonder rijbewijs uitgeschreven.

advertentie
advertentie