Afbeelding
Wouter van Dijk

‘Zijn jullie klaar voor de strijd?’

Maatschappelijk

STROE Voorman Bart Kemp van Agractie liet er woensdag bij de boerendemonstratie in Stroe geen gras over groeien: er moet een keiharde strijd worden uitgevochten tegen Den Haag om de stikstofplannen van tafel te krijgen. ,,De Staat der Nederlanden is in oorlog met de Boerenrepubliek”, riep hij uit tijdens zijn openingswoord bij de demonstratie.

Kemp zag vooral nog lachende gezichten voor zich: de tienduizenden aanwezigen hielden de sfeer er goed in. Maar hij herinnerde hen weer even aan de voor de boeren akelige reden waarvoor zij samen zijn gekomen: de stikstofplannen van het kabinet.

Hij riep op tot een boerenopstand tegen Den Haag. ,,De streep is getrokken! De grens is bereikt! De maat is vol! De Boerenrepubliek is rechtmatig eigenaar van tweederde van het Nederlandse grondgebied. En daar produceren we voedsel op, voor alle Nederlanders en daarbuiten. Nu is er een staat van beleg afgekondigd om onze grond en eigendommen te bezetten en te ontnemen op valse gronden.”

Kemp benadrukte dat de ‘oorlog’ tegen de Nederlandse staat een ongewapende strijd moet zijn. ,,We gaan niet oproepen tot strafbare feiten. We hebben allemaal gezinnen en een toekomst.” Hoe ziet die ‘oorlog’ er dan wel uit? Door massaal in actie te komen. ,,We weten dat Franse boeren hun strijd altijd winnen. Ze geven nooit op! Akkerbouwers voerden in de jaren negentig een strijd, door twee weken in Den Haag te blijven tot ze wonnen!” Vervolgens betrok hij het publiek bij zijn verhaal. ,,Zijn wij bereid om te vechten voor onze toekomst? Volhardend, vasthoudend tot het doel is bereikt?” Beide keren stemde het publiek luidkeels in.

Ook gaf Kemp voorzetten van wat de boeren persoonlijk kunnen doen, los van hun aanwezigheid bij de demonstratie in Stroe. ,,Door morgen bijvoorbeeld naar het stikstofdebat in Den Haag te gaan. Door langs ministeries en ook ambassades te gaan, zodat de hele wereld weet hoe Nederland met zijn boeren omgaat. Dit is de generale repetitie, de strijd begint nu. Niet één dag, of één week, maar tot de overwinning!”

Jannes Bijlsma

advertentie
advertentie