PREMIUM ARTIKEL

Inspraak inwoners in toekomstplannen gemeente tot 2040

Maatschappelijk
Foto: HeliFlight.nl
22 jun 2021, 09:23
Kootwijkerbroek vanuit de lucht.
Kootwijkerbroek vanuit de lucht.
BARNEVELD

Hoe moet de ruimte in de gemeente Barneveld de komende decennia globaal worden verdeeld? Over deze centrale vraag mogen inwoners en ondernemers van de gemeente Barneveld zich vanaf oktober buigen, als het inspraakproject start dat uiteindelijk moet uitmonden in een zogenoemde Omgevingsvisie. Het traject moet uitmonden in een zogenoemde Omgevingsvisie.

Hierin wordt vastgelegd hoe Barneveld er over ongeveer 20 jaar globaal uit moet zien. In de visie worden thema’s als wonen, werken, milieu, verkeer, natuur en water behandeld, evenals gezondheid, energie en klimaatadaptatie. De gemeente Barneveld heeft inmiddels een aantal uitgangspunten opgesteld: tot 2040 groeit Barneveld verder richting 80.000 à 85.000 inwoners. Er worden woningen gebouwd in alle dorpen, dus niet alleen in Barneveld en Voorthuizen. De gemeente wil zoeken naar een goede balans tussen woningbouw, landbouw, energietransitie en natuur. Daarnaast wordt er geïnvesteerd in de kwaliteit van de leefomgeving en in de mobiliteit en bereikbaarheid van Barneveld. Tevens wil Barneveld interessant blijven als vestigingsplek voor bedrijven en dus wordt ook daarin geïnvesteerd. Deze uitgangspunten, verwoord in de zogenoemde ‘Hoofdlijnennotitie Koers Barneveld 2040’, worden nog door de gemeenteraad vastgesteld.

Vanaf oktober wil de gemeente een dorpentour, een gemeentebrede bijeenkomst en enkele thematische ‘webinars’ houden om de ‘omgevingservaring’, meningen en ideeën van mensen die in Barneveld wonen of werken te inventariseren. Exacte data en locaties worden in september bekendgemaakt. Wie wil meedenken, kan dit nu al aangeven via www.barneveld.nl/Omg..

Deel dit artikel via:









advertentie