Een deel van de actiegroep op het Raadhuisplein in Ede
Een deel van de actiegroep op het Raadhuisplein in Ede Ted Walker

Actiegroep tegen zonneveld Harskamp protesteert bij gemeentehuis

3 mei 2021 om 07:22 Maatschappelijk

HARSKAMP/EDE Het actiecomité dat zich inzet om de komst van een zonneveld aan de Blaakweg in het buitengebied van Harskamp tegen te houden, liet zich zaterdag zien in Ede. ,,Volgens wethouder Ritsema is er in Ede draagvlak voor het zonneveld bij ons in Harskamp’’, zegt Willeke Klomp, één van de actievoerders. ,,Maar wat draagvlak in Ede te maken heeft met iets dat speelt in Harskamp, daar heb ik geen idee van, dan moeten we dus maar naar Ede.’’

Het comité was van plan om een spandoek bij het gemeentehuis in Ede op te hangen. De praktijk werd anders. Deze foto was nog maar net gemaakt of handhavers van de gemeente Ede kwamen ter plekke. Zij hadden een melding gekregen en kwamen poolshoogte nemen. De sfeer bleef gemoedelijk en het spandoek ging weer retour naar Harskamp. 

Een kleine tegenslag, maar de actievoerders worden er naar eigen zeggen niet minder strijdbaar door. ,,De gemeente Ede is eigenlijk gewoon voornemens om dit plan door te drukken en wij willen het tegenhouden’’, zegt Marius van Ravenhorst uit Wekerom. ,,Wethouder Ritsema heeft eerder gezegd: ‘Jullie kunnen doen wat je wilt, maar dit plan gaat gewoon door’. Dat vind ik geen normale manier van communiceren. Daarnaast is er altijd gezegd dat er draagvlak in de omgeving van een te realiseren zonneveld moet zijn. En dat draagvlak is er gewoon niet. Het is zelfs zo dat 98 procent van de omwonenden tegen een zonneveld aan de Blaakweg is. De overige 2 procent is belanghebbende. Deze cijfers zijn bekend bij de wethouder, maar daar wordt niks mee gedaan’’, zegt Van Ravenhorst.

Volgens hem zou de gemeente Ede moeten beginnen met het installeren van zonnepanelen op de eigen gebouwen. ,,Als de gemeente een punt wil maken, dan zouden ze dat eerst moeten doen’’, zo zegt hij zaterdag. ,, Ik zie hier gebouwen van de gemeente en daar ligt niks op. Kijk, wij zijn niet tegen zonnepanelen. Ik heb ze zelf ook en die dingen doen goed werk. Wij zijn tegen een heel veld op voor de landbouw bestemde grond, die we vervolgens minimaal 25 jaar niet kunnen gebruiken, en waar deze panelen gewoon niet thuishoren. Dus wij gaan door met strijden om te voorkomen dat dit veld er komt. We hopen dat de gemeente wil luisteren. Doet ze dat niet, dan zoeken wij het hogerop’’, aldus Marius van Ravenhorst. 

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie
advertentie