Afbeelding
Martin Hols/Gelderpop

Geen orde verstoren tijdens evenementen in Barneveld

8 maart 2020 om 08:21 Maatschappelijk

BARNEVELD Barnevelders die tijdens evenementen de openbare orde verstoren, kunnen voortaan rekenen op een boete. Hetzelfde geldt voor inwoners die een rioolput openen of een brandkraan afdekken, een jas dragen met daarop de naam van een verboden organisatie of op eigen terrein gevaarlijke honden houden zonder muilkorf.

Wouter van Dijk

Dat zijn enkele nieuwe verbodsregelingen die de gemeente Barneveld toe wil voegen aan de algemene plaatselijke verordening, naast het rookverbod in natuurgebieden tijdens droge perioden, waar deze krant onlangs al over schreef. Barneveld heeft haar apv tegen het licht gehouden en komt nu met een actualisatie en meerdere concrete toevoegingen. Gaat de Barneveldse gemeenteraad woensdag 18 maart akkoord met de aanvullingen, dan is het daarna voortaan verboden om de openbare orde te verstoren tijdens evenementen. Concreet bijvoorbeeld door gereedschappen of voorwerpen te dragen die bedoeld zijn om de openbare orde te verstoren of kleding te dragen met daarop uitingen van verboden organisaties.

RIOOLPUTTEN Een heel ander nieuw verbod betreft het voorschrift dat straatkolken, rioolputten, brandkranen of andere afsluitingen die horen bij openbare nutsvoorzieningen, niet zomaar geopend of afgedekt mogen worden. Onzichtbaar maken mag overigens ook niet, zo staat letterlijk in de tekst.

MUILKORF En dan de gevaarlijke honden. In de apv was al opgenomen dat honden die op basis van gedrag als gevaarlijk of hinderlijk zijn betiteld, bij het uitlaten kort aangelijnd moeten zijn en een muilkorf moeten dragen. Daar komt nu een regel bij. Deze honden mogen voortaan ook niet meer los en zonder muilkorf op eigen terrein rondlopen. Uitzonderingen zijn als zichtbaar vanaf de weg een duidelijk leesbaar waarschuwingsbord staat, de brievenbus en de deurbel te bereiken zijn zonder het terrein te hoeven betreden én het terrein afgerasterd is, zodat de hond niet zelfstandig buiten het terrein kan komen.

COLLECTANTEN Het zijn niet alleen verboden die worden toegevoegd aan de apv. Sommige zaken worden juist gemakkelijker gemaakt. Zo komt er een vrijstelling van de vergunningplicht voor collectanten die langs de deuren gaan voor donaties en ledenwerving, voor organisaties met het keurmerk van het Centraal Bureau Fondsenwerving (CBF). Het moet dan wel gaan om collectes die uitgevoerd worden volgens het landelijk opgestelde rooster, dat ook in de gemeenteberichten vermeld wordt.

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie
advertentie