Raadsvergadering Scherpenzeel: Alfred Haaksma en Marjon de Kruijff initieerden de actie 'I love de Bieb'.
Raadsvergadering Scherpenzeel: Alfred Haaksma en Marjon de Kruijff initieerden de actie 'I love de Bieb'. Edward Doelman

Ludieke actie voor behoud bieb Scherpenzeel

10 december 2019 om 09:23 Maatschappelijk

SCHERPENZEEL ,,I love de Bieb.” Met die leus bracht de Bibliotheek Scherpenzeel gisteravond haar belangen tijdens de gemeenteraadsvergadering in Scherpenzeel op ludieke wijze onder de aandacht. De actie sorteerde (nog) niet het gedroomde effect, zo laat directeur Alfred Haaksma weten. ,,Maar de waardering die we kregen voor ons werk, doet ons wel deugd.”

Edward Doelman

In feite stonden Haaksma en collega Marjon de Kruijff na afloop met lege handen. De SGP schaarde zich achter het initiatiefvoorstel van Gemeente Belangen Scherpenzeel (GBS) om als dorp zelfstandig te blijven. Daarmee werd automatisch ook ingestemd met het plan om de Bibliotheek Scherpenzeel om te vormen naar een servicepunt, een fysieke plek voor het inleveren en afhalen van boeken. Op deze manier kan de gemeente 100.000 euro besparen.

STICKERS Desondanks is nog niet alle hoop vervlogen. Sterker nog: de ‘I love de Bieb-actie’ was meer dan geslaagd. ,,We hadden 500 stickers laten drukken en hebben alle inwoners die de raadsvergadering bijwoonden, gevraagd om de sticker op te plakken”, zegt Marjon de Kruijff. Dat bleek niet aan dovemansoren gericht: ,,We hebben nog maar een paar stickers over.”

Ook in de politieke arena kreeg de Bibliotheek Scherpenzeel steun. Bibliotheeklid mevrouw H. Haggenberg pleitte voor behoud van de huidige openbare bibliotheek. Dat deed zij nadat Haaksma zelf ook al het woord gevoerd had. Hij concludeerde dat ‘veel animo, inspiratie en ambitie verloren zou gaan’ op het moment dat de bibliotheek wordt omgeturnd tot steunpunt.

BREDE FUNCTIE Zijn relaas kreeg bijval van de diverse politieke partijen. Maarten Zwankhuizen (SGP) liet weten dat wat hem betreft de ‘brede functie van de bibliotheek blijft bestaan’ en wees op het ‘model Renswoude’. Willem Schuur (Pro Scherpenzeel) benadrukte de maatschappelijke functie die zij vervult, met name op het gebied van educatie en ontmoeting. ,,De bieb is veel meer dan het uitlenen van boeken, zoals GBS doet voorkomen.” Ook de ChristenUnie is die mening toegedaan en bracht een amendement op het initiatiefvoorstel van GBS in stemming: het geld dat bezuinigd wordt op de bieb, moet met een andere bezuiniging gevonden worden.

MAATSCHAPPELIJKE SCHIL Dat idee kon Henk Brons, fractievoorzitter van GBS, wel bekoren, al ging hij niet overstag. ,,Gaan we hierin mee, dan gaat het hart uit ons initiatiefvoorstel.” Brons vond namelijk dat zijn initiatiefvoorstel financieel gedekt moest blijven, maar benadrukte wel dat GBS de ‘maatschappelijke schil rondom de bieb wil behouden’. Brons nodigde CU om met een motie, minder verstrekkend dan een amendement dat neerkomt op een wijzigingsvoorstel, op de proppen te komen. ,,Met een motie waren we wel meegegaan.”

Van de Peut bracht het amendement echter in stemming en haalde bakzeil, omdat SGP en GBS voor zelfstandigheid kozen. ,,Maar ik ben heel benieuwd naar de opdracht van het nieuwe college”, benadrukte Haaksma na afloop. Hij kreeg namelijk wel een handreiking: GBS en SGP lieten doorschemeren dat zij bij de volgende kadernota openstaan voor andere bezuinigingsideeën, waarmee de Bibliotheek Scherpenzeel de dans mogelijk nog kan ontspringen. ,,We hebben nog een kans”, stelden Haaksma en De Kruijff, die hun leus de komende maanden ongetwijfeld verder gaan verspreiden: ,,I love de Bieb!”

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie
advertentie