Afbeelding
Rotary

Rotary Zwemfestijn Voorthuizen: 250 zwemmers, 5000 baantjes en duizenden euro’s voor Zambia

12 februari 2024 om 16:06 Maatschappelijk

VOORTHUIZEN Aan het Rotary Zwemfestijn 2024 in zwembad De Heuvelrand in Voorthuizen hebben zaterdag 250 zwemmers deelgenomen. Verdeeld over 43 teams trokken ze meer dan 5.000 baantjes. Het evenement heeft 23.000 euro opgebracht voor de Zambia Groep uit Voorthuizen.

De Zambia Groep bestaat uit zo’n veertig deelnemers die op eigen kosten in de zomer van 2024 drie weken naar Zambia gaan. Zij gaan daar bouwen aan lerarenwoningen in het afgelegen dorp Donje. Als er dankzij hun inspanningen straks huisvesting is, zorgt de Zambiaanse overheid ervoor dat leraren in de dorpsschool worden aangesteld. Daardoor verbetert de kwaliteit van onderwijs en dat draagt bij aan betere toekomstkansen voor de gemeenschap. 

Het Zwemfestijn is een initiatief van Rotary Club Barneveld-Voorthuizen om geld in te zamelen voor een goed doel. Het evenement vindt eens in de drie jaren plaats. Rotary Club Barneveld-Voorthuizen ondersteunt het project van de Zambia Groep, omdat het volgens een woordvoerder van de Rotary ‘goed past bij de doelstellingen van Rotary’. ,,Onderwijs, alfabetisering, economische en sociale ontwikkelingen zijn enkele voorbeelden van de wereldwijde focus van de Rotary-organisatie.’’

Het evenement vond dit jaar voor de negende keer plaats. De hele zaterdagmiddag en -avond was het een drukte van belang in zwembad De Heuvelrand. De eerste teams doken om 14.00 uur het water in en de laatste teams stonden om 21.30 uur weer op het droge. De zwemmers werden aangemoedigd door familie en vrienden. Opgezweept door een DJ en verschillende artiesten trokken zij in estafette hun baantjes, om daarmee zoveel mogelijk sponsorgeld in te zamelen. Vermeldenswaardig zijn de prestaties van het zwemteam van Joppe van Steeg, dat 276 baantjes wist te trekken in 45 minuten, en van het team van Nikki van de Bor, dat een bedrag van 1.250 euro bij elkaar zwom.

Om warm te draaien voor deze dag werd in januari al een veiling georganiseerd, waar geboden kon worden op een aantal bijzondere veilingstukken, die door sponsors waren ingebracht. Nadat zaterdagavond de laatste baantjes waren gezwommen, maakte burgemeester Jacco van der Tak de totale opbrengst van de veiling en de gezwommen baantjes bekend en reikte hij de cheque van 23.000 euro uit aan de Zambia Groep. Rotary Club Barneveld-Voorthuizen spreekt van ‘een fantastische dag’. ,,Wij bedanken alle sponsoren, de zwemmers en de enthousiaste Zambia Groep. Met elkaar hebben we dit mooie resultaat neergezet”, aldus Inge van Raaij namens de organisatie. 

Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
advertentie
advertentie
advertentie